Într-o conferință de presă ținută luni, 5 aprilie, Florin Cîțu a anunțat că se plănuiește relaxarea restricțiilor actuale.

Estimările arată că până la sfârșitul lunii ar mai trebui să avem un minimum de 5 milioane de persoane vaccinate.

Acesta a anunțat redeschiderea „unui comitet interministerial care va asigura revenirea la normalitate de la 1 iunie”.

Florin Cîțu a delcarat că măsurile luate până acum au dat rezultate, iar lucrurile au început să revină la normal: „1 iunie este primul pas pe care îl văd. Nu înseamnă o deschidere 100%, dar este primul pas. De aceea, avem acest comitet interministerial în care sunt implicate toate ministerele, pentru că toată economia trebuie implicată. Mă gândesc să includem ca invitați, ca membri, și asociații, și patronate. Avem timp să pregătim redeschiderea”.

Acesta nu a descris cu exactitate ce măsuri vor fi relaxate, dar a menționat că își dorește ca vacanța de vară să fie mai bună decât cea de anul trecut: „Mai exact, vom vedea după ce se va întruni acest comitet, dar eu sper să fie cât mai multe măsuri de relaxare. Depinde foarte mult de discuțiile cu industriile respective. Începe sezonul de vară, aș vrea să avem o vacanță mult mai bună ca anul trecut și mai sigură și ne vom asigura prin aceste măsuri pe care le vom lua”.

În cadrul aceleași conferințe, premierul a subliniat că singura metodă prin care putem reveni la normalitate este vaccinarea: „Sunt două luni foarte importante, lunile aprilie și mai, pentru că vom avea aproape 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România. La finalul lunii mai, ar însemna ca în cel mai pesimist scenariu să avem 5 milioane de persoane vaccinate, iar într-un scenariu optimist, 6,3 milioane de persoane vaccinate”.

De asemenea, Florin Cîțu cere sprijinul Bisericii în promovarea companiei de vaccinare: „Este nevoie de implicarea Bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural”.