Ce ar trebui să știi înainte să dai la Facultatea de Medicină?
Ce ar trebui să știi înainte să dai la Facultatea de Medicină?

Îți dorești să urmezi Facultatea de Medicină dar nu știi la ce să te aștepți? Atunci ai ajuns în locul potrivit. Trașcu Robert, Drugă Theodora, Ursa Sergiu și Turcea Oana sunt studenți la diferite Universități de Medicină din România și au hotărât să își împartă poveștile, să inspire și să ajute viitorii studenți să ia cele mai bune alegeri. De la hotărârea că vor să urmeze Medicina, până la stagii și conferințe, a fost un drum lung pe care te invit să îl decoperi în următoarele minute.

  • Bună! Înainte de toate, aș dori să aflu în cadrul cărei facultăți studiezi și în ce an. De ce ai ales acest centru?

Robert: Sunt în primul an la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, din Cluj, pe specializarea Balneo-fiziokinetoterapie și Recuperare Medicală. Evident că este o părere subiectivă, dar am ales Clujul pentru că am constatat că îmi oferă multe posibilități și chiar cred că este cel mai bun centru.

Theodora: Sunt studentă în anul 2 pe specializarea Medicină Generală din cadrul Univerisității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Principalul motiv pentru care am ales acest centru a fost legat de diversitatea pe care ți-o oferă pentru viitor.

Sergiu: Bună! Sunt Sergiu și sunt student în anul 3 la facultatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, din Cluj-Napoca, pe secția Medicină Generală. Am ales acest centru pentru că am fost internat la un spital de aici când eram mic, iar medicii au reușit să mă trateze.

Oana: Sunt în anul 3 la Medicină Generală la Facultatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din Iași. Am ales acest centru pentru a fi mai aproape de sora mea și pentru că am simțit că mă pot pregăti mai bine pentru admiterea de aici.

  • Cum ai decis că vrei să urmezi medicina?

Robert: Am avut mai multe variante, dar pe ultima sută de metri am ales să ajut oamenii pe partea fizică.

Theodora: Am oscilat mult până să fiu sigură că asta e ceea ce îmi doresc să fac toată viața, dar sentimentul de a fi capabil să salvezi viața unui om a fost cu siguranță unul dintre cele mai importante argumente.

Sergiu: Mi-a plăcut biologia încă de mic, dar abia în liceu mi-am dat seama că vreau să salvez oameni, că asta m-ar face fericit.

Oana: Încă de mică am fost înconjurată de cadre medicale, iar eu am rămas pe aceeași lungime de undă cu ei. Nu cred că m-am gândit vreodată că vreau să fac altceva.

  • Ce calități crezi că trebuie să aiba un viitor student la medicină?

Robert: Ar trebui să se pună mai mult accent pe comunicare. Este foarte important modul în care cadrul medical îți transmite informația, trebuie să inspire și să cunoască și domeniul psihologic pe lângă cunoștințele medicale.

Theodora: Cred că cele mai importante calități ale unui doctor ar trebui să fie empatia, flexibilitatea și deschiderea spre nevoile pacienților.

Sergiu: Cred că un obiectiv foarte puțin vizat și foarte important este că ar trebui să tratăm oamenii pe măsură ce tratăm și boala.

Oana: Toată lumea se gândește la abilitatea de a comunica cu oamenii dar să nu uităm de specializările medicale paraclinice în care contactul cu pacienți este minim, acolo pregătirea ta este cea mai importantă.

  • Ce diferențe ai observat între liceu și facultate? 

Robert: Eu am fost pe filologie în liceu, iar trecerea de la poveștile lui Ion Creangă la anatomie a fost un lucru mare. Indiferent de profilul de la care vii, prima chestie pe care trebuie să o faci în facultate este să înveți cum să înveți.

Theodora: La început a fost greu, dar a fost o experiență cu totul nouă. Contează să fii flexibil și să reușești să te adaptezi cerințelor profesorilor.

Sergiu: Să nu te lași speriat de colegii mai mari, schimbările se bazează în principal pe mediu, orar și nivel de informație. Este evident mai greu, dar nimic imposibil.

Oana: Pentru mine a fost o schimbare binevenită, m-am adaptat foarte repede la viața de studenție, eram foarte entuziasmată. Poate aici a intervenit și faptul că eu am avut un an liber între liceu și primul an de medicină.

  • Spune-mi cum arată o zi din viața ta ca student/ă.

Robert: Ziua este plină de cursuri și laboratoare, de aceea e foarte importantă organizarea. Fără ea nu vei reuși să iți faci timp pe lângă facultate, decât dacă lași totul pe sesiune.

Theodora: Orarul e haotic și poți avea zile cu ore de la 8 dimineața la 8 seara, dar în general în pauzele pe care le mai am de la cursuri încerc să parcurg cât pot din materia din acea saptamana.

Sergiu: Când vine vorba de mersul la spital, ziua mea arată cam așa: mă trezesc în jur de 6-7, îmi pregătesc echipamentul: halat, măști, mănuși, unde stau 3-4 ore la stagiu. Când ajung acasă, uneori am conferințe sau seminare, alteori încep direct să învăț. E o luptă continuă și e destul de greu să bagi și viața ta personală printre activități, iar ca viitor medic, e important să știi că toată viața vei avea de învățat.

Oana: Noi avem lucrările practice fizic, iar cursurile online, așa că depinde de la zi la zi. Învățatul este pe primul loc iar apoi vin restul activităților, în funcție de cum am timp.

  • Cum a fost, pentru tine, pregătirea pentru admitere și experiența examenului?

Robert: A fost o teroare: am început pregătirea pe la jumătatea clasei a 12-a și mi se părea constant că nimic nu se prinde de mine deși învățam în jur de 3-4 ore pentru admitere. Privind acum, era floare la ureche. Am învățat singur, cu clipuri de pe Youtube și cu Corintul în față, iar admiterea a fost foarte reușită și am obținut cea mai bună notă.

Theodora: Cu multe suișuri și coborâșuri. Au fost momente în care am crezut că e imposibil, lunile dintre simulare și admitere au fost criminale, mai ales că aveam și bacul, dar toată munca a meritat când am văzut “admis” în dreptul numelui meu.

Sergiu: Ca să fiu sincer, am început din timp pregatirea dar ultimele 3-4 luni au fost cele mai intense. Până la admitere, am reușit să trec prin manualul de biologie și prin grilele din anii trecuți de 2-3 ori. Cu toate astea, în noaptea dinaintea examenului am fost foarte stresat și nu am reușit să dorm. Timpul nu a fost o presiune pentru mine, ci stresul.

Oana: Pregătirea pentru prima admitere, imediat după susținerea Bacalaureatului, a fost o provocare. În anul de pauză am putut să mă focusez cu adevărat, a fost o diferență imensă, astfel că examenul a fost ca orice test de verificare pe care îl făceam acasă. În primă fază am parcurs materia singură, dar cu câteva luni înainte de examen am avut pentru ambele materii, ore de meditații cu profesori.

  • Dacă ai putea să te întorci în perioada în care te pregăteai pentu pentru admitere, ce ai face diferit?

Robert: Aș încerca să mai tai din stresul care mi-a pus bețe în roate pe toată durata pregătirii.

Theodora: Aș schimba mai devreme profesorul de biologie și cred că aș încerca să mă organizez mai bine din clasa a 11-a pentru că pe atunci nu conștientizam importanța examenului.

Sergiu: Dacă m-aș întoarce cu gandirea și experiența de acum, nici nu m-aș mai chinui și aș începe să învăț serios cu o lună înainte de admitere, dar evident că nu vă recomand asta.

Oana: Cred că singura schimbare pe care aș face-o ține de program.

  • În final, te rog să ne spui ce sfaturi ai pentru cei care vor sa urmeze această facultate!

Robert: Sfatul meu este să te apuci din timp și să studiezi din plin. Însă, cel mai important element este pasiunea, cu siguranță. Dacă nu te atrage domeniul, poți învăța și din clasa a 10-a și degeaba. Fii sincer cu tine, iar dacă asta îți dorești să faci, mult succes!

Theodora: Să analizezi încă de la început avantajele și dezavantajele și dacă ești 100% sigur că vrei să faci asta. Medicina nu este o facultate ușoară și dacă pe lângă dificultatea materiilor mai apare și lipsa de interes pentru acest domeniu, totul devine imposibil și în final vei ajunge să clachezi.

Sergiu: Gândește-te foarte bine dacă chiar asta vrei să faci! Vi se va repeta foarte des, chiar și de către profesori, că banii, faima, pilele și relațiile nu sunt motive solide pentru a deveni medic. Să fii pregătit pentru o viață în care va trebui să lucrezi și să înveți mult.

Oana: În primul rând, nu renunța la ceea ce îți dorești! Fii curajoș, întreabă acolo unde nu înțelegi ceva, cere informații. Crează-ți un program și abordează tot felul de metode de învățare.