Au fost publicate pe rețelele de socializare imagini în care se surprind transporturi de echipament și personal militar în Rusia și în Crimeea. Acestea se îndreaptă spre granița cu Ucraina.

 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat joi într-o teleconferință că: „Armata rusă îşi deplasează trupele aşa cum consideră ea”.

Au fost filmate atât tancuri, obuziere și camioane, cât și personal militar, în Ucraina și în Crimeea.

În acest sens, Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la răzbucnirea unui nou conflict armat în estul Ucrainei. Motiv pentru care șeful statului major rus a discutat cu șeful statului major al armatei americane.

Kremlinul s-a declarat, de asemenea, îngrijorat: „Ne exprimăm îngrijorarea faţă de tensiuni tot mai puternice şi cu privire la faptul că, sub o formă sau alta, partea ucraineană ar putea să ia măsuri care să conducă la război. Noi nu vrem cu adevărat să vedem asta”.
Ruslan Homceak, comandantul forțelor armate ucrainene, a acuzat separatiștii proruși de încălcarea armistițiului. Totodată, a acuzat Rusia că vrea să își consolideze armata în zona graniței cu Ucraina.

Analiștii politicii externe spun că aceaste acțiuni fie dezvăluie o amenințare a Rusiei, fie reprezintă doar un show de forță al rușilor.