Premieră: Primul film românesc nominalizat la Oscaruri este filmul documentar „Colectiv” regizat de Alexandru Nanau.

Nominalizat ca fiind cel mai bun documentar și la categoria cel mai bun film internațional, documentarul are o dubla performanță istorică. Și, pentru ca vorbim de un film documentar, nu unul de ficțiune, uimirea este cu atât mai mare.

„Colectiv” a fost propunerea României la categoria cel mai bun film internațional, iar la categoria cel mai bun documentar a fost înscris de către distribuitorii americani ai filmului.

Într-un interviu luat lui Alexandru Nanau, regizorul, de către „Cultura la dubă”, în ianuarie 2020, acesta a oferit câteva informații și explicații în ceea ce privește măreția ce urma sa fie nominalizata la Oscaruri. Atunci când a fost întrebat de nașterea filmului, acesta a spus că a fost o necesitate:

„Cumva din nevoia de a înțelege ce se întâmplă în timp real, în societatea românească, după Colectiv. A fost mai întâi nevoia de a înțelege această schimbare care se cere de către o generație, în sfârșit, după atâția ani și cumva înțelege cum funcționează puterea, în relație cu cetățenii.”

De asemenea, a oferit niște cuvinte și anticipând ceea ce s-ar fi putut întâmpla cu filmul său, ce efecte ar fi putut avea la acele momente:

„Un film, dacă e bine făcut, tot timpul rămâne un reper, ceva care ține memoria vie. Cumva, pe parcursul procesului și ăsta a fost taskul, să și ajutăm să nu se uite momentul și să îl înțelegem mai bine.

Nu uiți când înțelegi ce s-a întâmplat.

Nu știu dacă un film poate schimba o societate, dar un film poate schimba fiecare om, să îl pună în fața unei oglinzi, să își pună întrebări, care e rolul lui în societate. Și aici filmul dă multe repere pozitive, cum ar fi whistleblowerii. Trebuie să fim conștienți că în tot anul 2016 nu s-ar fi întâmplat nimic dacă nu existau oameni curajoși din sistem, fie doctori, fie contabili, care au avut curajul să iasă în față sau să se ducă la presă.

Dacă nu existau câteva, doar o mână de voci curajoase, toate femei, anul 2016 ar fi arătat foarte diferit în România.

Cred că asta poate povestea să facă. Să îl pună pe spectator într-o situație de a se întreba pe sine ce face el când vede fraudă, când vede corupție, zice «domne, asta e sistemul, n-am ce face, sunt doar unul singur» sau are curajul să facă ceva ce moral e corect.”, au fost cuvintele sale.