mamă minoră
Cea mai tânără mamă din lume
Încă o performanță românească! O femeie din Vaslui deține recordul de cea mai tânără bunică din lume. Tânăra fusese o mamă minoră, născând la vârsta de 12 ani. Și-a dorit ca fata ei să nu urmeze exemplul acesteia, dar se pare că ea a rămas însărcinată la doar 11 ani. Recordul precedent, deținut tot de o fostă mamă minoră din Marea Briatnie, era de 26 de ani.

Din experiența voastră, cu siguranță cunoașteți măcar o mamă minoră și că  majoritatea cazurilor vin din mediile defavorizate

 

Da, provin din familii defavorizate, cel puțin emoțional. Poate că, aparent, familiile sunt întregi și, privind din afară, ai putea spune că se încadrează în normalitatea familială. Însă, emoțional, aceste familii sunt grav afectate, au uitat să comunice deschis și sănătos, să își ofere atenție și grijă.

Ce viitor credeți că au copiii ai căror mame sunt la rândul lor niște copii?

 

În primul rând, nu cred că este corect să funcționăm cu prejudecăți și ar fi bine să avem încredere că, indiferent de vârsta mămicii, copilul poate avea o dezvoltare foarte bună. Totul depinde de grija oferită micuțului, de afecțiune, de stabilitatea mamei și de acceptarea familiei. Cateodată, dacă o mamă minoră ajunge să fie echilibrată, apropierea de vârstă dintre mamă și copil poate fi un avantaj.

Cum stăm comparativ cu alte țări în ceea ce privește numarul minorelor însărcinate?

 

Situația este tragică în raport cu alte țări vestice. Lipsa de informație privind contracepția și educația sexuală inexistentă – sau tratată necorespunzător în famile și în școală – contribuie la incidența ridicată a cazurilor de minore însărcinate.

În alte țări, educația sexuală se regasește în programa școlară. Credeți că s-ar impune și la noi? De la ce varstă?

 

În mod cert, educația sexuală este necesară în programa școlară. Încă din clasele primare, este indicat ca fiecare copil să aibă acces la informație gradată și adaptată nivelului de vârstă. Consider că un rol important îl are consilierul școlar, care poate oferi în plus informații individualizate. Tinerii au nevoie de accesul la dialog privat despre subiecte pe care poate nu le pot discuta în public, de față cu toți colegii. Studiile arată că, în Olanda, unde educația sexuală este bine implementată în sistemul de educație, tinerii își încep viața sexuală mai tarziu și sunt puține cazuri de sarcini „din întamplare”.
În Marea Britanie, unde educația sexuală este mai puțin dezvoltată și organizată, tinerii știu mai puține, în teorie, dar și-au început viața sexuală și nu prea cunosc riscurile sexului neprotejat. Au multe informații asimilate trunchiat, distorsionate, aflate „după ureche”. Este periculos ca tinerii să descopere greșit și pe ascuns implicațiile actului sexual. Benefic pentru ei este să aibă acces direct și deschis la informație.
Dacă vrei să afli mai multe despre educația sexuală găsești articolul potrivit aici!