Zici polițiștilor să poarte mască
Zici polițiștilor să poarte mască

Cultura mea în ceea ce privește filmele este aproape nulă, cine mă cunoaște, știe asta. Și am tot încercat să caut explicații pentru această anomalie neîntâlnită în era în care trăim. Poate că am răbdarea prea limitată și imaginația prea bogată pentru a savura 3 ore de creație cinematică, dar nu cred că ăsta e adevăratul motiv. Mă pot uita la 3 ore dintr-un sitcom fără nicio problemă, probabil fiindcă e lipsit de… întunericul care ne cuprinde lumea.

 

Dramatizez? E posibil. Dar dacă analizați toate mizeriile care se întâmplă în realitatea noastră, ați înțelege de ce nu mai am nervi și pentru drame televizate

 

Zilele trecute, încercând să fiu în pas cu lumea, am dat de următorul titlu: “Cum au torturat cei 9 polițiști din București două persoane care le-au reproșat că nu poartă mască”. Am respirat adânc și am încercat să înțeleg cuvintele pe care le citesc. Anul trecut, pe 1 septembrie, doi tineri au atras atenția unui grup de polițiști că nu poartă masca de protecție, în contextul epidemiologic SARS-CoV-2.

 

Drept pedeapsă pentru îndrăzneala lor, oamenii legii au încătușat ambele persoane. Una dintre victime a fost abandonată pe o stradă întunecată în zona Zețari din București, de către doi dintre polițiști. Cealaltă a fost transportată pe un câmp, la periferia orașului, umilită și bătută de 5 persoane înarmate, timp de jumătate de oră (și privită cum suferă de alte 2).
Vi se mai pare că dramatizez acum?

 

Cu ce au greșit oamenii legii?

 

Au privat de libertate și au torturat 2 oameni inocenți. Pentru asta au fost acuzați, dar nu doar la asta se rezumă greșelile săvârșite de ei.
Putem ierta faptul că nu purtau mască în plină pandemie. Dar nu putem ierta faptul că, în loc să își recunoască ignoranța sau neatenția, au decis să abuzeze de puterea pe care le-o oferă funcția (și armamentul din dotare) și să supună doi cetățeni nevinovați unor tratamente inumane.

 

Mulți ar zice că scenariul pe care îl trăim este demn de o tragedie americană. Eu zic doar că e o comedie nereușită

 

Personal, mi se pare ironică situația. Zici polițiștilor să poarte mască, te trezești torturat! Au început să răspândească teroarea exact persoanele în care ar trebui să avem cea mai mare încredere că ne vor proteja. Cum vom avea curaj să cerem ajutor în viitor, dacă ne putem trezi bătuți prin colțuri de lume, fiindcă am ofensat din greșeală pe cineva? În ce societate democratică civilii sunt pedepsiți, fiindcă observă neregulile autorităților? Într-una demnă de un Oscar! În ceea ce îi privește pe polițiști, acum sunt pe mâna unor autorități, sper eu, mai competente, care se vor asigura că nimeni nu se va mai trezi torturat.

 

Dacă vrei să citești mai mult despre ignoranța autorităților apsă aici!