UE a sesizat „o încălcare” a acordului Brexit. Bruxellesul condamnă decizia Londrei de a prelungi perioada de graţie privind controalele alimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord. Această decizie este considerată o încălcare a acordului Brexit, notează AFP.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, și-a exprimat nemulțumirea printr-un comunicat de presă, în legătură cu „decizia unilaterală” a guvernului britanic, în „contradicţie flagrantă cu abordarea constructivă care a predominat până în prezent”.

Decizia britanică nu se suprapune pe dispoziţiile protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul acordului de Brexit dintre UE şi Regatul Unit, și nici pe „obligaţia de bună-credinţă” prevăzută în acordul respectiv.

Astfel, este pusă la încercare atât activitatea comisiei comune însărcinate să supravegheze  aplicarea tratatului de divorţ între UE şi fostul stat membru, cât și „încrederea reciprocă” necesară pentru soluţiile de cooperare.

Menționăm faptul că UE regretă o decizie unilaterală luată fără ca Maros Sefcovic, copreşedintele comitetului comun, să fi fost informat.

Miercuri s-a decis prelungirea perioadei de grație privind controalele asupra produselor agroalimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord până la 1 octombrie, decizie luată miercuri de către guvernul britanic, pentru a ajuta companiile să se adapteze la noile aranjamente post-Brexit.

Această masură are ca scop evitarea perturbarii majore „în cadrul unei implementări pragmatice şi proporţionale a protocolului nord-irlandez”, a menționat Brandon Lewis într-o declaraţie trimisă ministrului parlamentului, pentru Irlanda de Nord.

Brandon Lewis a garantat că discuţiile pe această temă continuă cu Uniunea Europeană.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, dă click aici!