AUR acuză coaliția de guvernare că vrea să introducă vaccinarea obligatorie. Copreședintele AUR, George Simion, a declarat: „nu suntem împotriva vaccinării, ci doar contra obligativităţii”.

„Ca partid al libertăţii suntem pentru libertatea de a alege. Nu suntem împotriva vaccinării, ci doar contra obligativităţii. Orice intervenţie sau tratament medical trebuie să fie opţionale şi liber consimţite de pacienţi. Românii trebuie să fie informaţi în legătură cu posibilele reacţii adverse şi trebuie să existe şi o responsabilizare a autorităţilor de stat şi a producătorilor şi furnizorilor de vaccinuri privind calitatea acestora”, spune George Simion.

Acesta punctează încălcarea atât a unor legi aflate în vigoare, cât și a libertății fundamentale, odată cu implementarea vacinării obligatorii.

Senatorul Claudiu Târziu susține că „în momentul de faţă, legea vaccinării obligatorii încalcă art.13 din legea drepturilor pacientului potrivit căruia orice cetăţean român are dreptul să refuze sau să oprească orice intervenţie medicală, articolul 382 alin (1) din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii nr.95/2006, articolul 22 din Constituţia României (Orice persoană are dreptul la integritate fizică), Codul Civil şi Convenţia de la Oviedo la care ţara noastră este parte. Solicităm să fie eliminate toate prevederile legate de vaccinarea obligatorie care sunt nelegale, neconstituţionale şi nedemocratice, amintind de practici totalitare”.

AUR respinge propunerile coaliției de a impune o obligativitate a vacinării prin aplicarea unor amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, părinților care refuză vaccinarea sau nu se prezintă la informarea pe această temă.

La finalul comunicatului de presă se menționează: „de asemenea, AUR consideră foarte periculoasă prevederea potrivit căreia Comisiile judeţene de vaccinare pot sesiza Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu privire la existenţa unei suspiciuni de încălcare a dreptului copilului la sănătate de către părinţi sau reprezentanţii legali în cazul minorului care împlineşte 18 luni de la înscrierea într-o colectivitate şi nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii. Chiar dacă a fost eliminată noţiunea de neglijare medicală, această prevedere poate provoca aceleaşi consecinţe. Sub acuzaţia de încălcare a dreptul copilului la sănătate, DGASPC ar putea lua copii din familie şi se poate ajunge la abuzuri grave”.

Pentru a citi știrile de ultimă oră, dă click aici!