E 2021! Nu ați învățat nimic din pandemie!
Lectorul universitar doctor Peng Wang la spital
Recent, fusese un articol pe BBC, potrivit căruia un lector de la Universitatea din Southampton, Anglia, a fost asaltat de patru persoane. Dr. Peng Wang, de 37 de ani, a fost bătut cu bestialitate, pe motivul că este chinez. Cei patru indivizi i-au umplut fața de sânge și au țipat la el „Du-te acasă!”. Pe bune? E 2021! Nu ați învățat nimic din pandemie! După un an de restricții nu putem fi mai buni și să conlucrăm, pentru a ieși împreună din glod… Da, la început au fost multe cazuri similare, chinezii fiind bătuți și coborâți din mijloacele de transport, dar mă gândeam că s-au prins oamenii că aceștia nu au absolut nicio vină… Darămite persoanele originare din China, stabilite de 5, 10, 20 de ani în alte state.

Cum e posibil să justifici violența prin rasism, că cetățenii străini sunt de vină? Și dacă ar fi fost, tot nu ai dreptul să acționezi violent împotriva nimănui!

Nu doar că nu este legal, constituțiile, cu mici excepții, prevăzând dreptul indivizilor la securitate – de aia avem organe legislative… dar nu ca în Onești – ci nu încălcăm spațiul personal, fiindcă nu este deontologic! Nu vin și îți dau cu parul în cap, că este ilegal – nu! – ci pentru că nici eu nu vin și îți invadez spațiul personal și să îți declar război. Nu? „libertatea mea se termină la libertatea celuilalt” (Sartre), eu, pentru a-mi face un ideal din libertatea mea, trebuie să mi-l fac și din libertatea celuilalt. Dacă nu respect spațiul personal al celorlalți, cine mai poate să-mi garanteze că nu voi fi atacat în plină stradă?

Totul pleacă de la respect, bun simț și toleranță – opus „principiilor” băbești postclericale

Gândiți-vă înainte de a acționa! Acel lector universitar se teme pentru siguranța celor doi copii ai săi, din moment ce nu se poate apăra singur. În halul ăsta am ajuns? Cică progresul e mereu ascendent, mai rapid sau mai lent, dar mereu urcă… Hai, nu zău?! Ne-am plictisit de raționalitate, ca niște primate stagnare și gregare ce suntem, și preferăm emoția și judecata la cald, nu reflectarea și gândirea critică.
O perioadă mai rea pentru adevăr nici nu se putea, contând informația mai populară, nu cea exactă, dar și „faima” în sensul grecesc antic – eticheta socială. Ești acuzat de crimă, ești achitat, dar, cu toate acestea, lumea te privește ca pe un criminal, chiar dacă altul comisese crima. Oamenii de acest tip i-au distrus viața pe o perioadă unui intelectual, nici nu ne putem închipui drama lui lăuntrică! Cred și eu că-și pierde încrederea în umanitate, nefiind capabil să-și apere copiii…

Vă rog, înainte de a acționa, gândiți și puneți în balanță toate riscurile ce reies din posibila acțiune!

Na, unul din cei patru agresori a fost arestat, trebuiau să își asume că orice facem are și o consecință. Din păcate… a fost eliberat, deci nu numai la noi justiția e improvizată. Nu rasismul e soluția, dar nici problema. Adevărata problemă suntem noi, atât că ne justificăm violența printr-o ură nejustificată – decât prin „uga-buga” învățat din familie, din violența domestică – dar și că permitem astfel de comportamente să ia amploare.
Avem legea antițigănismului, foarte frumos, dar de ce să nu o extindem asupra tuturor minorităților? Repet, pandemia nu are treabă cu indivizii chinezi, că avem acei neanderthalieni și la noi. Oameni care sunt experți în metafizică – inclusiv originea divină – medicină, știință, dar nu sunt în stare să citească sau să judece critic. Ca în cazul dilemei prizonierului, toți sunt individualiști, sperând că scapă, dar toți avem o sentință în nepăsare prelungită. Repet… E 2021! Nu ați învățat nimic din pandemie! Data viitoare când vă enervați, nu dați cu pumnul, înfigeți-vă colții de prădători feroce în mâncare! Chiar ajută, google it!
Dacă vrei să citești un alt articol despre efectele violenței din familie asupra copiilor găsești aici ce ai nevoie!