Dezinfecția cu lămpi UV, ce se realizează în unitățile de învățământ, a cauzat o serie de accidente, a căror număr crește constant.

Institutul Național de Sănătate Publică  atrage atenția asupra creșterii acestui număr de accidente, specialiștii transmit că nu este recomandată utilizarea acestora pentru dezinfecția suprafețelor din cadrul școlilor.

Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ, sunt tot mai dese, precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție, opinie transmisă de altfel, tuturor instituțiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcție”, a comunicat INSP.

Dezinfecția cu lămpile UV face parte dintr-un proces specific unităților sanitare, în niciun caz celor de învățământ, fiind o metodă fizică de dezinfecție a aerului și suprafețelor din încăperi. De asemenea, trebuie atrasă atenția asupra faptului că doar persoanele calificate și instruite pot face posibilă funcționarea lor și că în timpul funcționării nu trebuie să fie persoane în încăpere. Dacă nu se respectă acestea, persoanele care se expun pot dezvolta reacții nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign).

„Atragem atenția că măsurile de curățenie și cele de aplicare a produselor de curățenie și a dezinfectanților prevăzuțe atât în recomandările naționale cât și în cele ale Organizației Mondiale a Sănătății, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvența și perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfășurării activităților educative.

Igiena mâinilor, igiena respirației, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID – 19.

În concluzie, metoda dezinfecției cu UV nu reprezintă o opțiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în școli”, aduce la cunoștință INSP.