aeriene

Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) solicită liderilor europeni introducerea unui pașaport de vaccinare anti-COVID pentru ca sectorul transportului aerian să fie repus în funcțiune, potrivit unui document obținut de EURACTIV.

Scrisoarea solicită introducerea „restricțiilor de frontieră bazate pe dovezi” în toată Europa și cere țărilor membre Uniunii Europene să „fie de acord în ceea ce privește rolul crucial pe care îl joacă soluțiile digitale, precum Pașaportul de Călătorii IATA.”

Această scrisoare este semnată de vicepreședintele pentru Europa al Asociației IATA, Rafael Schvartzman, și adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, documentul fiind trimis înaintea unei întâlniri virtuale a liderilor Uniunii Europene care s-a petrecut joi, 25 februarie.

Prin prezenta scrisoare, IATA susține că acest pașaport de vaccinare le va oferi „guvernelor și autorităților – dar și pasagerilor și echipajelor de bord – încrederea necesară în ‘starea de sănătate’ a fiecărui pasager prezent la bord”.

Pașaportul propus de Asociația IATA va stoca detaliile pasagerilor în ceea ce privește statusul de vaccinare, precum și rezultatele testelor COVID-19 efectuate recent, permițându-le pasagerilor să partajeze guvernelor aceste informații cu privire la sănătate, chiar înainte de a intra pe teritoriul țării de călătorie, conform scrisorii.

Pașaportul va permite informarea rapidă a pasagerilor despre cerințele de călătorie și reglementările legale care sunt în constantă schimbare.

„Această soluție digitală poate verifica cadrul legal la plecare și jurisdicțiile la sosire (…) asigurându-se că pasagerii cunosc toate măsurile și condițiile care li se pot aplica”, potrivit scrisorii.

IATA afirmă că aceste verificări stricte vor combate înșelătoriile legate de certificate false de vaccinare.