Tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor
Tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor
Cum ne puteam începe ziua mai bine? Chiar astăzi, 24 februarie, a fost promulgată legea ce modifică Legea nr. 96/200, cu privire la tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor. O inițiativă foarte bună, aș zice, era nevoie de așa ceva. Dar oare e suficient? Cu siguranță că nu! Am o curiozitate, această măsură se aplică parlamentarilor prezenți, dar cei retrași de câțiva ani vor beneficia în continuare de aceasta? Nu am auzit vorbindu-se de acest scenariu, deci, posibil să fie așa sau deloc.

Cum am spus, tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor nu este decât o mică parte din gaura bugetului, fiindcă mult mai mulți oameni beneficiază de aceasta

Ce rămâne cu pensiile speciale ale militarilor și ale magistraților? Ce au făcut așa special, să primească cumulul a 10 pensii, aproximativ? Da, militarii ne apără și ne salvează viețile, dacă vorbim de SMURD, Pompieri, Armată, Jandarmerie sau MAI, SRI etc., dar salariile sunt deja consistente, fiind medii, de la 3000 de lei. În cazul magistraților, noi plătim impozite pentru pensiile speciale, ca cei din CCR să judece eronat și corupt. Fiecare își alege meseria, oricine vrea să nu aibă grija zilei de mâine, dar nici să existe asemenea discrepanțe între clasele sociale. Cu ce suntem mai prejos decât aceștia că suntem remunerați pe merit? Cu absolut nimic, dar asta s-a întâmplat din două motive: 1) avem o democrație deficitară; 2) nu avem spirit civic și lăsăm capul plecat, să nu supărăm pe nimeni. Trebuie să înțelegem că politica este despre oameni, nu despre conducători.

Nu vreau să judec pe nimeni, dar tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor pare, la momentul de față, a populism

Din moment ce pensia specială e opțională, trebuie să semnezi la terminarea mandatului dacă vrei să beneficiezi, este ceva de fațadă. După Spengler, astea sunt două trăsături ale unei civilizații, „pâine și circ” și imperialismul – preferința pentru tipul cezarului la conducere. Știu, e nevoie de timp, fiindcă politica, apărarea și juridicul sunt diferite, dar asemănarea e funcția politică. Dar, cu toate acestea, sperăm ca, treptat, măsura să fie răspândită în aceste domenii.
În altă ordine de idei, urmează ca studenții să nu mai beneficieze de transport feroviar gratuit. Revenind la Legea nr. 96/2006, Art. 45, parlamentarilor le este decontat transportul, au gratuitate pe tren și bilet de avion, la clasa întâi, dus-întors, între București și domiciliu, pe baza legitimației. Înțeleg faptul că studenților li s-a tăiat gratuitatea pentru alte investiții, dar parlamentarilor de ce nu? Cumva nu-și permit din salariul de parlamentar să plătească transportul bisăptămânal? Uite, acum, studenții se pot lăuda că își permit să plătească trenul. Totuși, Florin Roman spusese faptul că, în cazul gratuității pe tren a studenților prin 12 călătorii dus-întors, am avea „o economie de 0,01% din PIB”. Fusese propus, tot astăzi, 24 februarie, un proiect cu privire la tăierea decontării transportului parlamentarilor, dar s-a renunțat la idee. Măcar a fost un început, mai bine decât nimic.

Așadar, ce pot spune despre măsura adoptată azi? Un pas mic pentru normalitate, un pas mare pentru România!

A fost o măsură bună, dar nu și suficientă. Tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor reprezintă doar o mică parte din neregulile monetare, finanțate din banii publici, rămânând apărarea și justiția, cu mai mulți oameni. Sperăm să fie abolite și acelea. Dar de ce studenții să nu mai aibă gratuitate, măcar 12 drumuri dus-întors pe an, sau doar de la domiciliu până la centrul universitar, din moment ce România investește cel mai puțin în educație din Uniunea Europeană? Măcar să fie acest spor de studii, dacă nu ne putem permite burse pentru toți studenții, precum în Danemarca. Cum am zis, nu își permit parlamentarii să își plătească drumul? Până atunci, fie ca tăierea pensiilor speciale să se extindă precum fungii!
Poți vedea aici o știre despre promulgarea legii cu privire la tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor.