ritualul botezului

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a venit cu noi precizări după scandalul bebelușului de la Suceava.

Ierarhii BOR au decis că ritualul botezului va rămâne neschimbat.

Aceștia afirmă că nu pot modifica ritualul sacramental, deoarece trebuie să rămână în comuniune cu Biserica Ortodoxă universală.

„Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii.”

Cu toate acestea, au fost luate trei măsuri.

Cconducerea Bisericii a menționat că preotul trebuie să se informeze despre starea de sănătate a copilului care urmează să fie botezat la cererea părinților și a nașilor. De asemenea, se va insista, în Facultățile de Teologie, pe practica scufundării în apă. Nu în ultimul rând, vor fi organizate consfătuiri anuale cu preoții legate de săvârșirea corectă a Sfintelor Taine.

Iată precizările integrale ale BOR:

  • „înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;
  •  în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;
  •  în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.”

De ce sunt necesare aceste precizări?

Contextul acestui comunicat al BOR se referă la cazul bebelușului de la Suceava mort în urma unui botez.

Pentru a afla detalii despre cazul bebelușului mort în urma botezului, click aici!

De asemenea, Avocatul Poporului a discutat, recent, cu reprezentanții BOR, făcând câteva propuneri. Unele dintre acestea au fost discutarea cu medicii despre starea de sănătate a bebelușilor care urmează să fie botezați, organizarea de cursuri pentru preoți și includerea în programa de la Teologie de informații referitoare la practica afundării în apă, notează Mediafax.

Sursă foto: crestinortodox.ro