49 de studenți de la Facultatea de drept din București sunt propuși spre exmatriculare!

În urma scandalului de la Facultatea de drept, în care un examen inițiat cu 770 de elevi a fost anulat, 49 de studenți din anul I a Universității din București au fost propuși pentru exmatriculare. Motivul: au trucat examanele online, comunicând pe whatsapp metode de copiere: „Sunt două grupuri alcătuite de studenți din anul I unde rezolvau în comun subiectele, existau schimburi și chiar filmulețe în care unii studenți explicau metode de copiere și cum să își așeze ecranele astfel încât să aibă acces la o sursă de inspirație”

Inspectorii au devenit bănuielnici în privința multor aspecte în timpul examenului. Profesorii pot vedea cât a stat fiecare student și cât a lucrat datorită aplicației pe care se susțin examenele și orele online, așa au descoperit nereguli.

Decan: „Subiectele primite de studenți erau în proporție de 90% identice”. Iată mărturisirile decanului cu privire la această propunere de exmatriculare:

Examenul inițial a fost astfel organizat încât nici măcar nu se poate identifica dacă a fost fraudat. Temeiul anulării nu este fraudarea examenului inițial, ci este organizarea defectuoasă a examenului inițial cu încălcarea regulilor din normativele menționate anterior care urmăresc asigurarea unei evaluări corecte, obiective și relevante și interzicerea nu doar a fraudei, ci și a favorizării fraudei. Avem o anomalie statistică absolută a rezultatelor, avem o anomalie statistică a timpului de lucru mediu: mulți studenți au ieșit din examenul (de o oră) după 20 de minute, marea majoritate aproape au terminat după jumătate din timpul de lucru.

Rezultă cel puțin că subiectele nu au fost adaptate ca grad de dificultate la timpul de lucru și nivelul cunoștințelor evaluate. Ele nu au fost adaptate pentru că erau identice cu cele de la examenul anterior în proporție de 90%. Examenul s-a reluat în cursul acestei săptămâni pe serii, prima serie de aproape 150 de studenți a susținut deja examenul, urmează a doua serie azi și apoi mâine cu aproximativ 3 serii de câte 200 de studenți, supravegheați cu toată mobilizarea colectivului de Teoria generală a dreptului, cu excepția doamnei profesor Cristea care este indisponibilă pe motive medicale

„Am fost informați de existența unor grupuri de whatsapp pe care zeci de studenți din anul I rezolvau în comun subiectele de examen în timpul examenului, făceau schimb de metode de copiat, purtau discuțiii despre cum să își poziționeze ecranele astfel încât să aibă acces și la un alt dispozitiv, unii dintre ei s-au și filmat explicând astfel de metode de fraudă pentru ceilalți. În total, sunt 49 de studenți pe care i-am propus pentru exmatriculare, avem toate dovezile.”

Vorbim despre o premieră în cadrul Facultății de drept a Universității din București, iar asta a precizat și decanul. Ce este și mai grav decât simplele jocuri de-a copiatul e faptul că acești studenți sunt instruiți pentru a deveni oameni din mediul dreptului, dar au dovedit că nu sunt apți să susțină examene.

„Este șocant să constatăm un asemenea fenomen, e cu totul contrariant pentru principiile pe care ar trebui să le insuflăm viitorilor magistrați, avocați, juriști, profesioniști ai dreptului să descoperim în stadiul formării lor inițiale o asemenea încălcare a acestor principii”, a spus Dincă.

Nu am mai avut în istoria facultății și nici a universității o astfel de situație, este o premieră. Au mai fost studenți exmatriculați pentru fraudă, dar niciodată nu au fost propuși atât de mulți. Pentru spiritul de justiție, echitate și corectitudine pe care trebuie să îl cultivăm în facultatea de drept este șocant să constatăm un asemenea fenomen, e cu totul contrariant pentru principiile pe care ar trebui să le insuflăm viitorilor magistrați, avocați, juriști, profesioniști ai dreptului să descoperim în stadiul formării lor inițiale o asemenea încălcare a acestor principii”, a explicat decanul pentru Edupedu.ro.

Raluca Voda
Raluca Voda
Bună, mă numesc Raluca și nu, nu sunt critic de modă. Dar am 17 ani și o sete excesivă de drept. Mă înclin cât de tare pot spre această latură a justiției și am născut un vis arzător: biroul propriu de avocatură. Momentan îmi trăiesc viața de licean la filologie, îmi dezvolt pasiunea și aspirația pentru poezie. Sper ca ceea ce vei citi din partea mea să te facă să spui „Fata asta chiar trebuie citită!”

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare