science-on

Ce este Science On?

Ce te faci atunci când o pandemie afectează întregul sistem educațional, iar concursurile și olimpiadele școlare sunt anulate? Ei bine, încerci să găsești alternative. Exact așa au procedat niște studenți dedicați și responsabili. Aceștia au creat o platformă unde elevii din ciclul gimnazial și liceal pot retrăi sau încerca, pentru prima oară, experiența unui concurs.

Concursul se numește Science On, iar ideea acestuia a venit la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut când vestea anulării concursurilor și a olimpiadelor școlare și în anul 2021 i-a lovit ca un trăsnet pe elevii dornici de a trăi experiența acestora. Acesta nu respectă programa Ministerului Educației și Cercetării, echipa fiind formată în întregime din studenți pentru transparență. Elevii se pot înscrie la multiple materii, precum: informatică, matematică, fizică, chimie, biologie, astronomie și științe ale pământului. Informații legate de structură, comisie sau programă se găsesc pe site-ul acestora: Science On – Science differently. De asemenea, tot pe site se poate realiza înscrierea și se pot vizualiza termenii și condițiile participării. Perioada de înscriere se termină pe data de 28 februarie, după care urmează perioada concursurilor. Elevii se pot înscrie rapid, pe site-ul acestora, printr-un formular.

Cine sunt organizatorii Science On?

„Suntem ca o familie și ne completăm”

Oamenii din spatele proiectului sunt perseverenți, conștiincioși și responsabili. Unul dintre aceștia este Andrei-Răzvan Udrea. Student la Universitatea București la secțiunea chimie, acesta a publicat în primul an de studenție prima lui culegere destinată elevilor olimpici pasionați de problemele de chimie anorganică. Pasionat de chimie anorganică, acesta spune că munca trebuie diferențiată de distracție, iar cea din urmă nu trebuie dată uitării. „Dacă muncești cu adevărat și pui zilnic câte o cărămidă la visul tău, reușești într-un final”, susține Andrei.

 

Răzvan-Adrian Covache-Busuioc este președintele executiv și susține că talentul trebuie valorificat prin muncă și implicare în tot ceea ce faci. Student la medicină, acesta spune că susținerea din partea familiei sau a prietenilor este esențială. Acesta crede și în noroc, iar rețeta succesului i-a adus numeroase rezultate la diferite concursuri și olimpiade de biologie: Premiul 1, mențiuni, 3 calificări în lotul național lărgit pentru olimpiadele internaționale, participare și medalie de argint le EUSO (European Union Science Olympiad), participare la IBO, premiul 1 la Concursul Național de Neuroștiințe, cu participare la faza internațională în Coreea de Sud, participare la etapa internațională a Olimpiadei de Biologie 2019, Ungaria.

Rareş-Dimitrie Grozăvescu este copreședinte Science On și este student în anul doi la Universitatea Cambridge. Datorită perseverenței, dar și a implicării, acesta a obținut în clasele a XI-a şi a XII-a locul al doilea, respectiv al treilea la olimpiada naţională de fizică. Deși student în cel mai aglomerat an din cei de facultate, acesta se implică în totalitate în proiect, deoarece știe cât de importante sunt concursurile în viața unui elev, dar și câtă satisfacție și motivație aduc acestea. Rareș spune că în orice mediu de activitate există oameni care te descurajează, dar trebuie neapărat să treci peste.

Andrei l-a întâlnit pe Rareș la o competiție națională de chimie la Oradea, aceasta fiind prima lor competiție națională. Răzvan s-a cunoscut cu Andrei în anul 2017 prin intermediul olimpicilor, în timpul liber. Deși Rareș și cu Răzvan nu se cunosc personal, aceștia au stabilit o conexiune. Încurajați de mentori, cei trei susțin performanța și creativitatea. Aceștia spun că, dacă proiectul o să reușească, vor să organizeze la vară o tabără pentru câștigători. Aceasta este pentru a premia câștigătorii, dar și pentru socializare și o experiență de neuitat. Alături de aceștia muncesc și alți studenți care reprezintă comisia centrală. Aceștia sunt, la rândul lor, olimpici și oameni cu inițiativă. Concluzia la care au ajuns organizatorii Science On este că „educația poate să fie oricum”, trebuie doar să ai voință și să te implicit cu adevărat.

Ceea ce au realizat aceștia este de admirat. Nu numai că ne putem mândri cu ei, dar putem să le și urmăm exemplul. Aceștia reprezintă viitorul țării, iar dacă o țin tot așa, viitorul arată bine!

Site: ScienceOn – Science differently

Facebook: Concurs “Science On” | Facebook

Instagram: Science On (@science__on) • Instagram photos and videos

Autor: Roxana Șestac