sfaturi pentru profesori și elevi
sfaturi pentru profesori și elevi

Expert în sănătate publică și profesor în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheș, a oferit un set de șapte sfaturi pentru profesori și elevi, odată cu redeschiderea școlilor. Recomandările vizează atât protecția sanitară individuală, cât și respectarea normelor în vigoare.

Întrebat de către un profesor cum să se protejeze pe el însuși, dar și cum să îi protejeze pe elevi, Răzvan Cherecheș a oferit câteva sfaturi odată cu reînceperea orelor de curs în regim fizic, atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Expertul în sănătate publică a ținut să le recomande profesorilor care suferă de boli cronice să rămână acasă și să își continue orele în regim online, pentru a nu-și pune sănătatea în pericol.

În ceea ce îi privește pe profesori, acesta a alcătuit o serie de recomandări.

 • „Dacă aveți o boală cronică sau o comorbiditate, care vă expune riscului de simptome severe sau chiar deces în caz de COVID-19, luați în calcul foarte serios să rămâneți acasă, să vă continuați activitatea în sistem online, cu adeverință medicală.
 • Înainte să plecați la lucru, dacă aveți simptome digestive sau respiratorii, atunci anunțați școala, contactați medicul de familie sau chiar sunați la 112 dacă simptomele sunt severe.
 • Purtați mască în permanență, de la ieșirea din casă, până la momentul în care vă întoarceți din nou acasă. Guvernul ar trebui să ofere măști gratuite pentru toți profesorii, pentru toți elevii, astfel încât să fie un proces educațional decent. […] Optim ar fi să vă schimbați masca la o oră sau două, astfel încât să-și păstreze integritatea în caz că se umezește și să purtați două măști, din cauza noii tulpini.
 • În permanență, pe parcursul zilei, trebuie păstrată o distanță de un metru, un metru jumătate față de toate persoanele din jur astfel încât să reduceți riscul de infecție.
 • Asigurați-vă că spațiile în care sunteți sunt cât mai bine ventilate posibil. Deschideți geamul cât de mult se poate și mențineți-l deschis cât mai mult, ținând cont de temperatura de afară.
 • Pe parcursul zilei, atunci când ieșiți cu colegii la fumat și mâncat, păstrați distanța față de ei. Mâncatul și fumatul devin activități solitare pentru că se formează nori de aerosoli și riscați să infectați sau să vă infectați.
 • Vaccinați-vă cât de repede se poate. […] Vaccinați-vă ca să vă ofere protecție”, i-a sfătuit Cherecheș pe profesori.

Expertul în sănătate publică are o serie de recomandări și în ceea ce îi privește pe elevi.

 • „Asigurați-vă că, pe tot parcursul zilei, copiii poartă masca și o poartă corect, atât peste nas, cât și peste gură.
 • Asigurați-vă că, în timpul pauzelor, copiii poartă mască și nu se aglomerează unii peste alții.
 • Asigurați-vă că, în clasă, copiii stau distanțați unii de alții, minimum un metru. […] Anunțați direcțiunea că nu sunt asigurate condiții care să-i țină pe copii protejați, în cazul în care copiii nu pot să stea distanțați.
 • Dacă vedeți un copil tușind sau că nu se simte bine, instant scoateți-l din clasă, izolați-l, anunțați părinții și porniți procedura de protocol în caz de suspiciune”, a mai declarat Răzvan Cherecheș.
Pentru mai multe detalii în ceea ce privește funcționarea școlilor în funcție de scenariul fiecărei localități, apăsați AICI.
Pentru a afla măsurile luate în ceea ce privește deschiderea școlilor, consultați acest articol.