Cum va fi efectuat testul COVID în școlile fără personal medical?

Deschidem școlile, dar aproximativ un număr de 11.400 de instituții de învățământ din totalul de vreo 17.000 nu au acces la personal medical, conform Edupedu.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat în cadrul videoconferinței cu inspectoratele școlare județene faptul că două treimi din școlile din România nu beneficiază de personal medical:

„Reporter: Cine face testul dacă nu există personal medical în acea școală?

Sorin Cîmpeanu: În sistemul de Educație sunt angajați 113 medici și 268 de asistenți medicali, în sistemul de Sănătate sunt 788 de medici de medicină generală și puțin peste 3.000 de asistenți medicali. Putem să luăm în considerare și cei 544 de medici stomatologi, în măsura în care ei vor accepta să fie implicați în această inițiativă… Per total avem un număr de 5.000 de persoane cu competențe, angajați ai Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, în 17.000 de școli cu personalitate juridică, deci este în mod evident un mare deficit de personal medical. În momentul de față, acces la personal de specialitate au aproape o treime din școlile din România, deci două treimi din școli nu au acces. De aceea, ordinul de ministru face diferența dintre existența unei persoane cu competențe medicale sau, dacă nu, o persoană desemnată de către conducerea școlii pentru a gestiona aceste lucruri, dar care, bineînțeles, nu are competențe medicale deci are competențe limitate în gestionarea acestor situații care pot apărea.

Reporter: Deci putem face testarea elevilor?

Sorin Cîmpeanu: Acest proiect se limitează efectiv la testarea cu acordul părinților a celor care prezintă simptome în timpul orelor în școală.

Reporter: Ce se întâmplă acolo unde nu există oameni care pot să testeze, nu sunt cadre medicale, cum se vor testa elevii?

Sorin Cîmpeanu: Tot în școală, va fi anunțat DSP-ul și DSP-ul va trebui să acționeze cât mai eficient cu putință”.

Un inspector și a spus că situația se poate rezolva dacă se fac contracte cu medicii de familie din localitate.