Mărturiile unui asistent medical de la Balș din noaptea incendiului: „Ard pacienții de vii!”

Ionuț Durbală este asistent medical la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, iar în noaptea incendiului era de gardă. Acesta a povestit, în exclusivitate pentru Antena 3, cum au acționat cadrele medicale în gestionarea incendiului și cum au reușit să evacueze restul pacienților într-un timp limită.

Ionuț Durbală este unul dintre cele mai tinere cadre medicale de la Institutul „Matei Balș” și era de gardă în noaptea în care s-a produs incendiul în pavilionul dedicat pacienților cu COVID-19. Acesta tocmai ieșise din zona COVID în momentul în care au început să se audă strigătele de ajutor și să se simtă fumul.

„Eram pe secție. Am văzut foarte mult fum. M-am panicat, nu știam ce să fac. De la parter se auzeau țipete… «Ajutor!… E foc… Ard pacienții de vii!». Eu și colegii mei de pe secție ne-am adunat și am coborât toți, apoi am început să scoatem oamenii din zona de foc”, a declarat asistentul medical în cadrul unei intervenții televizate la Antena 3.

Tânărul a menționat că, în momentul izbucnirii incendiului, el și colegii săi nu aveau echipamente de protecție, aceștia intervenind prompt pentru salvarea pacienților.

„Am luat pacienții pe umăr, i-am cărat pe spate. Bineînțeles că am oprit oxigenul la toți. Când a început (n.r.-incendiul), nu aveam echipamentul corespunzător pentru secția COVID, dar în momentele alea, nimeni nu se mai gândea că intră în zonă COVID fără echipament de protecție. Nu ne gândeam decât să scoatem cum putem oamenii de acolo.”

Ionuț Durbală a mai povestit că, în momentul în care a fost oprită alimentarea cu oxigen, pacienții cereau să fie scoși mai repede, pentru că nu mai puteau respira din cauza fumului degajat: „Pacienții ne țineau de mâini, ne implorau ca să-i scoatem de acolo. Țipau, trăgeau de noi. Pe cine să iei mai întâi? Spuneau că nu mai pot respira… Vă dați seama, le deconectasem sursa de oxigen, era mult fum. Până să vină echipele de salvare, noi duceam pacienții în spatele pavilionului și îi lăsam acolo jos, pe pături. Urcam repede să luăm alți oameni”.

În cadrul intervenției televizate, asistentul medical a ținut să transmită un mesaj celor care anchetează cazul incendiului de la Matei Balș: „Îi rog pe domnii anchetatori să aibă în vedere faptul că doamnele infirmiere, toate colegele mele, au făcut doar bine, nimic rău”.

Incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, în urma căruia și-au pierdut viața 6 persoane, este al doilea incident petrecut în ultimul an, după ce un incendiu similar s-a produs tot în secția de COVID a spitalului din Piatra Neamț.

Autor: Diana Nunuț

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare