Supraviețuitori ai Holocaustului
Supraviețuitori ai Holocaustului

Sunt supraviețuitori ai Holocaustului, dar victimele Coronavirusului. Cum au sfârșit aproximativ 17% din evrei?

Vă amintiți de infernul de la Auschwitz, de fabrica morții? 27 ianuarie a devenit Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Dar oare v-ați întrebat astăzi, că tot e zi de comemorare, ce se mai întâmplă cu cei cărora viața le-a mai întins o mână?

Dacă au supraviețuit infernului, aflăm că virusul i-a ucis. Anul trecut, în jur de 900 de evrei au decedat de Coronavirus, în Israel. Asta ar însemna un procent de 17% din cei care au scăpat nenorocirii, potrivit CSB.

Autoritatea pentru Drepturile Supravieţuitorilor Holocaustului a declarat la sfârșitul lui 2020 că în Israel locuiau 179.600 de supraviețuitori, iar circa 17.000 dintre ei au murit în timpul anului.

În total, Israelul a înregistrat până acum 4.493 de decese cauzate de COVID-19.

De asemenea, evreii vor avea prioritate la vaccinare. Moshe Kantor, preşedintele Congresului Evreiesc European, a îndemnat luni ţările-membre ale Uniunii Europene să asigure accesul supravieţuitorilor Holocaustului la vaccinuri anti-COVID-19 cât de repede.

„În timpul vieţii lor, ei au dat dovadă de o mare putere a spiritului, însă în actuala criză, mulţi dintre ei au murit din păcate singuri şi în suferinţă, iar unii luptă acum pentru vieţile lor şi mulţi alţii suferă din cauza extremei lor izolări. Avem o datorie față de supraviețuitori, să ne asigurăm că ei vor putea să-şi trăiască ultimii ani de viaţă în mod demn, fără frică şi în compania celor dragi”, au fost spusele sale.

Memorialul Victimelor Holocaustului, Yad Vashem, va organiza marţi o serie de evenimente online cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, printre care un simpozion anual în timpul căruia va lua cuvântul şi preşedintele Israelului, Reuven Rivlin.