Disney
Disney

Filme clasice de animaţie, precum „Pisicile aristocrate”, „Dumbo” sau „Peter Pan”, au blocat accesul copiilor sub 7 ani pe platforma de streaming video Disney+. Motivele ar consta în existența unor scene ce ar conţine stereotipuri ori prejudecăți rasiale, potrivit Digi24.

Aceste filme nu mai sunt afişate în secțiunea „Copii” a platformei, dar pot fi accesate de pe un cont de adult, însoţite de un avertisment referitor la „descrierile negative” prezente în respectivele animaţii, precizează compania Disney.

Acest program include descrieri negative și/sau tratament necorespunzător aplicat unor persoane sau obiceiuri”, este mesajul prezent la începutul filmului. „Aceste stereotipuri erau greșite atunci și sunt greșite și acum. În loc să înlăturăm acest conţinut, vrem să recunoaștem că el are un impact nociv, să învățăm din acest lucru și să lansăm o dezbatere pentru a crea împreună un viitor mai tolerant”, se arată în mesajul celor de la Disney.

Atunci când sunt redate pe platforma de streaming Disney+, animațiile precum „Dumbo”, „Peter Pan”, „Pisicile Aristocrate”, dar şi „Cartea Junglei”, afișează avertismentul cu privire la conținutul rasist și despre stereotipuri.

„Pisicile Aristocrate” – caricatură rasistă a persoanelor asiatice

Pisica este o caricatură rasistă a persoanelor asiatice care afişează trăsături stereotipe exagerate, de genul ochilor oblici şi dantura proeminentă. Pisica are un foarte strident accent englezesc şi o voce care aparţine unui actor alb, în timp ce cântă la pian cu beţişoare chinezeşti”, explică cei de la Disney.

Elefănţelul „Dumbo”

Filmul prezintă o scenă în care Dumbo întâlneşte un grup de ciori pe al cărui lider îl cheamă Jim Crow, un stereotip rasial care reprezintă numele generic al afroamericanului lipsit de inteligenţă. De asemenea, legile Jim Crow sunt legile segregaţioniste aplicate în SUA în perioada 1876-1964 şi îndreptate împotriva americanilor de culoare.

„Peter Pan” și amerindienii

Filmul îi prezintă (pe amerindieni) vorbind o limbă neinteligibilă. În plus, aceştia sunt deseori numiți drept «piei-roşii», un termen jignitor”.