mae-anunta-conditii-suplimentare-pentru-intrarea-in-olanda

Conform MAE, persoanele care călătoresc pe cale aeriană sau maritimă în Olanda sunt obligate să prezinte, începând de sâmbătă, un test rapid COVID-19, efectuat cu maxim patru ore înainte de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat schimbarea condițiilor de călătorie în Regatul Țărilor de Jos. Persoanele care călătoresc pe cale aeriană sau maritimă în Regatul Țărilor de Jos și vin din zone de risc, sunt obligate să prezinte un test rapid COVID-19, efectuat maxim cu patru ore înainte de călătorie. Aceste condiții se aplică începând de sâmbătă.

„Conform informațiilor comunicate public de autoritățile olandeze, toate persoanele care călătoresc în Regatul Țărilor de Jos din zone de risc, inclusiv România, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să prezinte un test rapid (antigen sau LAMP – amplificare izotermă mediată prin buclă), efectuat cu maximum 4 ore înainte de plecare. Măsura se aplică inclusiv pasagerilor aflați în tranzit”, arată sursa citată, potrivit Agerpres.

Această măsură este una suplimentară față de obligația aplicabilă persoanelor cu vârsta de peste 13 ani, care intenționează să călătorească în Olanda, fie pe cale aeriană, fie pe cale feroviară, maritimă sau rutieră și care trebuie să prezinte un test negativ de tipul RT-PCR pentru virusul SARS-CoV-2, fiind efectuat cu maxim 72 de ore anterior intrării în Olanda.

În plus, suplimentar celor două teste, persoanele cu vârsta de peste 13 ani care intenționează să călătorească în Olanda pe cale aeriană sunt obligate să completeze o declarație de sănătate. Persoanele din state terțe, altele decât membre ale UE, sunt obligate să completeze în plus o declarație pe proprie răspundere.

MAE adaugă faptul că operatorii care oferă servicii de transport persoane au obligația să verifice dacă pasagerii care călătoresc pe cale aeriană sau maritimă dețin cele două teste COVID, lipsa acestora făcând îmbarcarea imposibilă.

Este recomandată autoizolarea pe o perioadă de zece zile pentru persoanele care sosesc din state considerate zone roșii sau portocalii, România fiind în prezent inclusă în lista țărilor din zona portocalie.

Pentru asistență consulară, cetățenii români pot contacta numerele de telefon ale Ambasadei României la Haga: 0031 70 354 15 80, 0031 70 322 86 12, 0031 70 331 99 80, apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și vor fi preluate de operatorii Call Center, în regim de permanență, mai adaugă MAE.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, de urgență, specială, pot contacta numărul de urgență al Ambasadei României la Haga: 0031 651 596 107.