Neîncrederea
Neîncrederea

Hi there, Daria pe fir. Ultima oară v-am întrebat dacă chiar contează cine dă primul mesaj. De data asta o să vă întreb: de câte ori nu ați făcut un lucru doar pentru ca lumea să vă observe? Sau de câte ori nu ați încercat să îi faceți pe oamenii din jur să creadă că viața voastră e minunată, când de fapt poza pe care ați pus-o la story era după 15 minute de plâns?

Nu plecați, că abia am început.

Știu că vă simțiți, pentru că și eu am mai făcut de astea, dar important e să realizăm ce ne lipsește de fapt – ce nu avem și căutăm în altă parte. Atenție, afecțiune, poate validare? Da… cred că ăsta e cuvântul – validare. Căutăm o vorbă care să ne aline, chiar dacă doar pentru moment, durerea aia care parcă ne mănâncă de vii. Căutăm acel je ne sais quoi de care credem că avem nevoie pentru a ne reda încrederea de sine, însă uităm că, de cele mai multe ori, văpaia suntem noi; și putem da naștere celui mai mare incendiu de sentimente, care să cuprindă în flăcările lui pe toți cei din jur, dar trebuie doar să credem.

Oricine poate simți pe pielea lui metafora păsării Phoenix, trebuie doar să creadă.

În caz că ați uitat, pasărea Phoenix renaște din propria cenușă. Întrebarea e… pe tine ce te oprește? Într-adevăr, problemele sunt diverse, ne afectează pe fiecare diferit, iar ceva ce mie mi se pare minor, poate pentru tine înseamnă totul. Dar de ce să nu încercăm să facem un pas în spate și să privim problema în ansamblu? De ce fac toate lucrurile astea? De ce mă comport așa când, în mod normal, nu aș face-o? De ce caut validare în altă parte? Oare chiar am nevoie de altcineva care să îmi spună ce persoană minunată sunt eu?

Nu căuta validare, lucrează cu tine!

Dacă te vei baza mereu pe ce spun alții, vei fi așa preocupat de părerea lor încât îți vei pierde, în timp, personalitatea. Cum e asta posibil? Simplu – trăiești pentru alții, acționezi prin ei, dar de gândit singur când?

Am spus-o și o voi spune de fiecare dată când voi avea ocazia: să lucrezi cu tine e cel mai greu lucru pe care îl vei face vreodată, dar e și cel mai satisfăcător. Să îți vezi propria evoluție, să realizezi ce progrese ai făcut – acum 2 ani nu puteai comanda singur la restaurant, iar acum te pregătești să ții un discurs în fața unui public.

Anii trec, dar trec degeaba dacă tu stagnezi.

Fiecare zi este o șansă la evoluție. Ai atâtea moduri prin care te poți dezvolta ca persoană – încet, dar sigur. Dar depinde de tine dacă vrei să faci asta sau vrei să rămâi acolo unde ești. Nu știu cum sunteți voi, dar eu una nu mă mulțumesc cu puțin; și nu mă mulțumesc cu ce am. Mereu tind spre mai mult. De ce? Pentru că știu că pot. Pentru că am încredere în mine.

E drept, însă, că încrederea asta n-o formezi peste noapte, e un proces cronofag și poate de asta, cei mai mulți renunță și aleg calea ușoară. Totuși, ce am învățat eu în ultima perioadă e că oamenii care fug de probleme vor da de altele și tot așa, va fi un cerc vicios, un lanț al slăbiciunilor, iar singura modalitate să rupă veriga și să se elibereze e să înfrunte problema.

Cum să îți ridici stima de sine?

Îmi pare rău să te anunț, dar nu există o rețetă standard care să îți „trateze” neîncrederea de sine peste noapte. Cu toate astea, îți pot spune niște lucruri care m-au ajutat pe mine și care ți-ar putea fi de folos în călătoria care te așteaptă.

  1. Bucură-te de timpul petrecut cu tine, restul pot aștepta!

Te relaxează băile fierbinți cu spumă, vin și lumânări parfumate? Pune-ți o mască de față și devino una cu cada timp de o oră, vei ieși de acolo alt om. Te relaxează să asculți un podcast, o melodie pe repeat sau un meci cu băieții? Fă ce e nevoie să te simți bine. Ideal ar fi sa te simți bine tu cu tine, apoi tu cu restul. Dar asta vine treptat.

Neîncrederea

  1. Citește, urmărește documentare, într-un cuvânt – cultivă-te!

E perfect normal să nu știi totul despre toate. E firesc să fii mai puțin informat în anumite domenii față de alții. Dar interesează-te de domeniile de care ești pasionat, adu-ți pasiunile la viață, experimentează hobby-uri noi și găsește-ți locul. Fă ceea ce îți place – astfel, rezultatele vor veni, uneori, mai repede decât te-ai putea aștepta.

Neîncrederea

  1. Înconjoară-te de oameni frumoși!

Și nu, nu mă refer aici la aparență, ci la esență. E important să ai lângă tine oameni de la care ai ce învăța, oameni care te motivează, care te susțin și care te ridică atunci când cazi. Ai nevoie de oameni care să îți spună verde-n față când ceva nu e ok, nu să te mintă frumos – numai așa vei putea fi conștient de părțile din tine care mai trebuie lucrate.

Neîncrederea

  1. Găsește fericirea în lucrurile simple și lasă negativismul altora, tu n-ai nevoie de el!

Eu mă simt bine când îmi beau cafeaua dimineață, pe balconul meu, și îmi pun pe fundal reggae. Mă simt bine când aprind o lumânare parfumată în cameră, când vine tata acasă cu prăjituri pentru noi, când chiar reușesc să fiu productivă și totul iese conform planului.

Neîncrederea

Acum, gândește-te. Pe tine ce te face fericit? Când afli răspunsul, te rog să te duci să faci exact treaba aia și apoi să te gândești la ce urmează să îți spun.

Încrederea de sine se construiește, cum spuneam, în timp.

Totul cu pași mici, dar siguri. Energia ți-o iei din lucrurile mici, din reușitele și progresele tale. În timp ai să înveți să te apreciezi la adevărata ta valoare și nu te vei mai lăsa ales, tu vei fi cel care va alege.

Ține minte că tu ești singurul responsabil pentru gândurile pe care le ai, pentru acțiunile pe care le faci și felul în care gestionezi o situație. Încrederea înseamnă și autocontrol. E greu, știu, dar de îndată ce vezi diferențele, de îndată ce îți vezi evoluția și realizezi ce frumos te dezvolți, nu mai e cale de întoarcere. Vei conștientiza ce mult înseamnă să ai grijă de tine și cât de mult contează să te iubești tu pe tine.

Bucurați-vă la maxim de orice moment, profitați de orice oportunitate vi se ivește în cale. Trenul în care sunteți e un drum doar dus, depinde doar de voi cum vreți să vi-l amintiți și cu ce fel de oameni vreți să călătoriți.

Dacă nu ai citit articolul de care vorbeam în introducere, o poți face aici!