tarile-membre-ale-ue-dezbat-tema-certificatelor-de-vaccinare-anti-covid-pentru-calatorii

Țările Uniunii Europene au început luni să dezbată dacă persoanele vaccinate împotriva COVID-19 ar trebui să aibă mai multă libertate de mișcare pentru a călători vara decât persoanele care nu sunt imunizate, conform Reuters.

Miniștrii celor 27 de națiuni europene au discutat coordonarea și desfășurarea vaccinării într-o conferință video, iar acest subiect urmează să fie dezbătut în detaliu de liderii Uniunii Europene, joi.

Heiko Maas, ministrul german de externe, a declarat duminică faptul că persoanele vaccinate ar trebui să se întoarcă în restaurante și în cinematografe mai devreme, în timp ce alți miniștri au criticat acest punct de vedere.

Maros Sefcovic, vicepreședintele Comisiei Europene, a subliniat faptul că vaccinarea este voluntară, fiind o decizie individuală. De asemenea, vicepreședintele Sefcovic a mai adăugat că unele persoane nu pot sau nu doresc să se vaccineze, iar drepturile acestora nu ar trebui să fie limitate.

Totuși, este posibil ca vaccinarea să devină o condiție pentru călătorie, la fel cum sunt reglementările multor țări cu privire la prezentarea unui test COVID negativ.

„Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care ne ocupăm de călătorii, ar putea fi adăugat certificatul electronic de vaccinare”, a adăugat Sefcovic.

Michael Roth, reprezentatul Germaniei prezent la conferința de luni, a declarat că este vital să fie stabilit dacă persoanele deja vaccinate pot să transmită virusul altora.

Pentru moment, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor va începe colectarea datelor cu privire la livrarea vaccinurilor și numărul vaccinărilor pe țară.

Țările europene trebuie să se sincronizeze mai bine, pentru a ajuta la menținerea deschisă a singurei piețe care permite libertatea de circulație a persoanelor și muncitorilor, a mai adăugat Sefcovic.

Mulți oficiali ai Uniunii Europene le-au transmis celor de la Reuters că au fost primite mai puține stocuri de vaccin anti-COVID-19 decât erau de așteptat, exprimându-și incertitudinea cu privire la viitoarele livrări.