trump-blocat-permanent-pe-twitter

Twitter a blocat permanent contul lui Donald Trump. Acest lucru a separat lumea prin diferențele de opinie în două tabere, cei care consideră că dreptul la opinie este lezat, și cei care susțin această decizie, deoarece rețelele sociale au devenit un mediu instigator la violență.

De câteva zile a început o dezbatere controversată în ceea ce privește lumea rețelelor sociale, unde părerile sunt împărțite în două tabere, în timp ce un singur lucru este cert: mediile de socializare trebuie regândite fundamental.

Inițial, Twitter a suspendat contul lui Donald Trump pentru 12 ore – a urmat decizia finală care a atras blocarea permanentă, decizie generată de evenimentele care au avut loc miercurea trecută, pe 6 ianuarie, când Trump a scris pe contul său de Twitter faptul că alegerile prezidențiale au fost fraudate, iar acest lucru a condus la intrarea suporterilor săi în Congres, acolo unde urma să aibă loc ultimul act care îl confirma pe Joe Biden ca noul președinte al Statelor Unite. Suporterii Trump au folosit violența, vandalizând inclusiv echipamentele jurnaliștilor care transmiteau întâmplările live de la fața locului. Mulți oameni au fost răniți, printre victime au fost patru civili decedați și un ofițer de poliție.

Aceste evenimente au cauzat o discuție controversată în ceea ce privește dreptul liber la opinie, dar și rolul mediilor sociale și pe ce criterii sunt bazate deciziile luate de aceștia. S-au creat două tabere, cei care susțin decizia luată de Twitter a interzicerii lui Trump de a mai folosi contul, și cei care nu o susțin.

PRO:

Pentru multe persoane, această blocare a fost decizia corectă, dar mediile de socializare sunt criticate pentru că au luat această decizie mult prea târziu. Mark Warner, senator Democratic din Virginia critică: „Cercetătorii dezinformării și fenomenului extremist au subliniat ani la rând existența unei exploatări a acestor rețele sociale”.

„A fost nevoie de sânge și sticlă spartă în Congres – și o schimbare politică – pentru ca cele mai puternice companii din industria Tech să recunoască, în ultimul moment posibil, amenințarea pe care o reprezintă Trump”, a scris senatorul Richard Blumenthal din Connecticut pe contul său de Twitter.

CONTRA:

Cum era de așteptat, familia lui Trump a fost total împotriva acestei decizii Twitter. Fiul său, Donald Jr., a criticat decizia pe contul său personal de Twitter.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat luni „problematic” faptul că Trump a fost blocat. Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului, a declarat că dreptul la opinie este un „drept fundamental de o importanță elementară”.

Merkel a mai adăugat că orice restricție trebuie „făcută conform legii – nu pe baza unei decizii luate de biroul de conducere al unei platforme media”.

Blocarea contului i-a îngrijorat pe cei care sunt îngrijorați de puterea și influența celor din Silicon Valley.

Cei de la Facebook au luat decizii asemănătoare, contul de Facebook și Instagram al lui Trump fiind, de asemenea, blocate. CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg a anunțat că Trump va avea conturile suspendate până în ultima sa zi de mandat, pe 20 ianuarie.