Aproximativ 40.000 de ucraineni din judeţul Maramureş sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, păstrând o mare parte din tradiţii specifice sărbătorii.

În comuna Repedea, Maramureș, bătrânii ce respectă cu strictețe legile nescrise ale satului încearcă să transmită mai departe generaţiilor tinere tradițiile care sugerează semnificaţia Naşterii Domnului, dar şi importanţa sărbătorii pentru lumea satului.

Între Crăciunul pe rit nou și cel pe rit vechi, principala diferență este data la care se sărbătorește. Cel pe rit nou are loc conform calendarului gregorian, pe când cel vechi se sărbătorește cu 13 zile mai târziu, conform calendarului iulian. Conform calendarului gregorian, ajunul Crăcinului de rit vechi este în 6 ianuarie.

O altă diferență semnificativă este desfășurarea evenimentelor în ziua de Ajun. Toată lumea ține post negru până seara. În seara Ajunului de Crăciun este servită mâncare de post, de obicei primul fel de mâncare este grâu fiert cu nuci. Picioarele mesei se leagă cu un lanț, gestul simbolizând protecţia casei, dar şi a animalelor din gospodărie; sub fața de masă se așază un smoc de fân și un bănuț care simbolizează ieslea Domnului.

Felurile de mâncare își lasă o puternică amprentă, în special cele servite în Ajun: se pregătesc 12 feluri de mâncare de post în cinstea celor 12 apostoli. Cozonac cu nucă, păstrăv prăjit, compot de prune uscate, grâu fiert, sarmale cu hribe uscate, păsat și orez, găluște cu dulceață de prune și fasolea bătută sunt doar câteva dintre gustările preparate mai de mult. Nu multă lume mai păstrează acest obicei culinar, iar, de la an la an, aceste mâncăruri se modernizează până la extincție.

Masa pregătită în seara de ajun.
Masa pregătită pentru seara de Crăciun: cornulete și alte prăjituri, murături, un platou cu salam și cârnați de casă și vin de casă.

În casele cu fete nemăritate se respectă cu strictețe postul. Fetele care doreau să își găsească sufletul pereche aveau mare grijă să nu stea jos de Crăciun pentru a-și găsi ursitul. Se obișnuiește ca toată lumea să țină post negru în seara de Ajun. Iar despre băiatul care intră în casă, venea la colindat sau călca a doua zi pragul fetei se spunea că ar fi ursitul ei.

Băieții neînsurați obișnuiau să meargă la colindat, în special pentru a-și găsi o viitoare soție. Existau mai multe categorii de colindători. Prima, cei din gașca de la biserică, unde se aflau băieții vestiți și iubiți de mai multe fete. A doua categorie îi reprezintă pe băieții care veneau cu Viflaimul pe stradă, cei de mijloc. Ultimii aduceau capra.

Grupurile de Viflaim mergeau din casă în casă, dar și la biserică, pentru a arăta lumii piesa de teatru ce-a luat naștere la țară, în urmă cu sute de ani. A început vestirea. Printre personaje se numără păstorii care au venit să se închine, ciobanul care avea grijă de oile din grajdul unde a născut Fecioara Maria, baba lui, foarte mulți draci – care trimiteau gânduri rele, Irod – cel care a poruncit moartea băieților până în doi ani.

Toată lumea își împodobea din timp costumele pentru seara de Crăciun: vorbele bune prin sat erau proporționale cu podoabele și zorzoanele pe care le purta băiatul în cauză. Dracii diferă în culori: roșu, galben, albastru, alb. Pe măștile acestora se puneau tot soiul de mărgele, zorzoane, folii de aluminiu și bucăți mici de oglindă.

Fiecare capră are polițaiul său. Polițaiul dă amenzi celor care au greșit de-a lungul anului, astfel băieții strâng niște bani de buzunar. Capra este proprietarul unui moș și al babei lui. Împreună cu aceștia veneau alți draci care cărau tălăngi legate de cojocul lor, iar când dansează pe stradă, se dă veste că a ajuns capra în sat. Capra nici nu se oprea în casele bătrânilor, numai în casele cu fete nemăritate și ale prietenilor.

Cu timpul, lumea nu a mai ținut cont de aceste categorii. De mai mulți ani, în Repedea nu mai circulă decât capra. Anul acesta, alături de capră, au intrat în curtea caselor din Repedea o mireasă, o babă, un moș, un polițai și un drac.

Capra, polițistul, mireasa și moșul dansând.

 

Mireasa, baba, moșul și dracul colindând
Mireasa, baba, moșul și dracul colindând.

 

După ce capra a plecat către altă casă, lumea se face comodă și se bucură de compania celuilalt pentru restul serii.

 

Te invit să citești și alte articole ale mele!