socola

Pacient ars de viu la Institutul de Psihiatrie Socola!

"în Știri" by

Zona „tampon” de la Institutul de Psihiatrie Socola, unde erau ținuți pacienții până la aflarea rezultatelor testelor COVID-19, funcționa mai rău ca o pușcărie.

În noaptea de Crăciun, un incendiu s-a produs la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, provocând moartea unui pacient în vârstă de 33 de ani.

Ionuț Adrian Turchină se afla într-un pavilion al zonei „tampon”, cu rezerve individuale, în așteptarea rezultatului de la testul COVID-19, când angajații au văzut un fum negru pe holurile unității medicale. Bărbatul a fost resuscitat timp de trei ore, fără a putea fi salvat. „A murit cu zile, a ars ca o torță în boxa închisă prin exterior”, a spus un cadru medical de la Institutul de Psihiatrie Socola.

Din celula în care Adrian Turchină și-a găsit sfârșitul nu avea posibilitatea de a ieși pe ușă, aceasta fiind închisă din afară cu zăvorul, dar nici pe geam, fiindcă erau gratii.

Zăvorul unei celule. Sursa foto: Reporter de Iași
Zăvorul unei celule. Sursa foto: Reporter de Iași

Există 19 astfel de celule a câte 4, în fiecare se află numai un pat. Nu există lavoar, duș sau wc. „Pacienții își făceau nevoile fiziologice lângă pat în niște cratițe, apoi aruncau dejecțiile pe geam. În aceleași cutii primeau și mâncarea”, a declarat sub anonimat, o sursă din interior.

REPORTER DE IAȘI a reconstituit, pas cu pas, tragedia. Două sunt marile semne de întrebare din această speță:

1) De ce taximetristul Ionuț Adrian Turchină era plasat într-o boxă încuiată din exterior, ca într-un sistem de detenție?

Boxele existau deja când Bogdan Șaramet, managerul spitalului, a fost numit în funcție (22 februarie 2020). În schimb, ușile culisante au fost montate de câteva luni la momentul tragediei. „Până atunci, intimitatea era asigurată de niște perdele”, a spus o altă sursă din sistem.

Așadar, ușile au fost puse în timpul mandatului de manager al lui Șaramet.

Un important cadru medical a menționat că în medicina modernă, pentru cei cu afecțiuni mintale sau cu tulburări, nu se mai practică astfel de măsuri.

Medicul a precizat că singurele măsuri de restricționare a libertății de mișcare a pacienților sunt izolarea și contenționarea (pacientul este imobilizat parțial sau total).

„Tratamentul modern, medicamentos, face ca astfel de cazuri violente să fie rare. În concluzie, închiderea pacienților în boxe până la sosirea rezultatelor PCR este ilegală, le încalcă drepturi fundamentale și poate fi asimilată detenției”, a precizat sursa citată.

2) Dacă focul a pornit de la o țigară, cum a intrat taximetristul cu ea în boxă?

Principala ipoteză este că incendiul din boxa lui Ionuț Adrian Turchină a pornit de la o țigară. A ars patul cu tot cazarmamentul. Pe imaginile filmate de TVR, în boxă se observă un pachet de Kent fumat.

„N-am găsit mucuri, pachetul nu a ars, nu am găsit restul metalic al brichetei, sunt mai multe semne de întrebare. Nu mă pot pronunța acum, aștept rezultatele anchetei”, a declarat Bogdan Șaramet.

Acesta susține că pacientului ar fi trebuit să-i fie imposibil accesul la țigări în boxă. „El a trecut de 3 filtre. A fost verificat de Poliție, în triaj și la pavilion”, a adăugat Șaramet.

Fereastra celulei în care a fost închis Adrian. Sursa foto: Reporter de Iași
Fereastra celulei în care a fost închis Adrian. Sursa foto: Reporter de Iași

Lasă un răspuns