INTERVIU cu Cezara, tânăra care oferă lecții de drept pe TikTok: „Când pleca tata, îi umblam mereu prin documentele juridice”

0
487 views
lecții de drept
lecții de drept

Clipurile Cezarei, tânăra care oferă lecții de drept, au ajuns să fie urmărite de sute de mii de persoane pe TikTok.

Tânăra are 24 de ani, lucrează în prezent ca jurist și se pregătește pentru Baroul avocaților din Cluj. Cezara a ajuns, într-o singură noapte, să fie îndrăgită de mulți tineri, care îi adresează fel de fel de întrebări, cu scopul de a-și satisface curiozitățile juridice.

Așa a luat naștere canalul ei de TikTok, care în momentul de față este urmărit de 187,5 mii de persoane. Secretul tinerei clujence constă în fler și spontaneitate.

 • Pentru început, spune-ne un lucru despre tine pe care nu multă lume îl știe!

Desertul meu preferat sunt merele cu Nutella. Îl ador, este incredibil de bun și îl recomand oricui.

 • Ce te-a motivat să deschizi un canal de TikTok?

Totul a început pe nepregătite. Îmi instalasem TikTok de câteva zile. Stăteam într-o seară și învățam, apoi mi-a venit o idee – cum ar fi dacă m-aș filma recapitulând ce am învățat azi?

Era videoclipul cu bicicleta, unde explicam câteva dintre infracțiunile cele mai comune (furt, tâlhărie, înșelăciune, ultraj, trafic de influență, șantaj, abuz de încredere etc.).

Nu aveam de gând să îl postez, eram în pijamale, eram obosită, era târziu. Chiar înainte să mă culc, m-am gândit să îl postez. Eram sigură că l-ar fi văzut numai prietenii și fi avut până în 100 de like-uri.

A doua zi, dimineață, aveam 100 de mii de view-uri, mii de urmăritori, printre care și Irina Rimes, pe care o admir foarte mult. Reacția lumii m-a încurajat să continui și asta a fost.

 • Cum îți vin ideile pentru conținutul pe care îl ai pe TikTok?

Eu, în prezent, practic meseria de consilier juridic, dar mă pregătesc și pentru examenul de barou. Deci ce învăț în ziua aceea devine subiectul videoclipului. Iau primul exemplu care îmi trece prin cap și gata.

De obicei, îmi iese videoclipul din prima. Rareori se întâmplă să mai încerc o dată, pentru că îmi place tare mult spontaneitatea.

 • Ai luat în considerare folosirea TikTok-ului ca sursă de venit?

Nu, nu m-am gândit niciodată.

 • Ai vreo poveste legată de urmăritorii tăi?

Eram în București vara aceasta și am decis cu un prieten să mergem la un masaj, iar domnișoara de la recepție m-a recunoscut după voce. Purtam mască și, până să îmi spună că m-a recunoscut după voce am fost chiar mirată. Dar a fost o experiență plăcută, domnișoara a fost o drăguță.

 • De unde vine dragostea ta pentru Drept?

Dintotdeauna am avut o dragoste pentru Drept. Deci aveam 3 ani, tata era avocat. La biroul lui își pregătea cazurile, multe materiale de citit.

Iubeam să îl privesc pregătindu-se, iar când pleca tata, îi umblam mereu prin cărți și documente juridice, mă prefăceam că citeam, luam și notițe… îți dai seama, la 3 ani, numai mâzgălituri.

De atunci știam că vreau să fiu avocat, iar tatei i se părea foarte drăguț. Mi-a pus mâzgăliturile deoparte, le-a păstrat. Pe unele le-a afișat pe un perete.

 • Ce sfat poți da unui elev care se pregătește pentru admiterea la Drept?

Uuu, asta îmi place: să nu se streseze deloc! Testul de admitere, cel puțin la UBB Cluj, seamănă cu unul de IQ, nu trebuie să te pregătești prea mult. Este mai important să se pregătească pentru BAC, nota aceea contează cel mai mult.

Este esențial să se ducă odihnit la examenul de admitere, pentru că felul în care se simte îi poate influența rezultatele. Recomand să descarce două-trei teste de pe site și să le rezolve înainte, ca să își facă o idee.

 • Ce ramură a dreptului ți-a plăcut cel mai mult? Pe ce te-ai axat în anii de facultate?

Dreptul penal, de departe, pe asta vreau să profesez în continuare. Materia asta am avut-o abia din anul doi. Până atunci, pot spune că nu mi-a plăcut la facultate, mă și întrebam de ce am ales specializarea aceasta.

Dreptul penal se ocupă cu sancționarea infractorilor pentru faptele lor. Acesta explică foarte clar cum funcționează, mai exact, o infracțiune, cum ne dăm seama dacă e imputabil. Dreptul penal se împarte în două: partea generală se studiază în anul 2 și cea specială se studiază în anul 3.

 • Dacă ai putea alege locul de muncă ideal pentru tine, care ar fi acela?

Cred că cel mai mult mi-aș dori să am firma mea de avocatură care să se axeze pe tot ce intră in categoria penal. Astfel, aș putea lua ce caz aș vrea. Mi-ar plăcea să iau cazuri pro bono, mai ales victimele violenței domestice pentru că nu mulți știu să gestioneze situația și se complac în cazul acesta.

Nimeni nu ar trebui să se simtă captiv, blocat. Ăsta ar fi visul meu, să dau înapoi societății.

 • Ce ți-a plăcut cel mai mult în calitate de student la Drept? Dar ce ți-a plăcut cel mai puțin?

Pot spune hands down că cel mai mult mi-a plăcut ELSA (The European Law Students Association). Fac cele mai mișto chestii posibile –  evenimente caritabile, simulări de procese, debate-uri, cabane, training-uri pentru dezvoltare personală, plus întâlniri cu toată asociația din România, unde poți învăța cum să îți gestionezi timpul.

Recomand oricărui student la Drept să se înscrie la ELSA, e superb.

În ceea ce privește ce mi-a plăcut mai puțin, nu știu ce să zic, mi-e greu să aleg ceva pentru că mi-a plăcut totul, chiar și examenele incredibil de grele, pentru că m-au motivat să îmi dau silința.

 • Te-ai gândit să devii profesor?

Da, m-am gândit chiar după ce am terminat facultatea. Dar consider că mai degrabă aș face treaba aceasta după ce aș lucra mai mulți ani în domeniu, ca să pot aprofundez materia. Vreau să fiu luată în serios ca profesor.

Nu îmi pot permite ca atunci când mă întreabă un student ceva mai complicat să îi răspund cu „stai să mă uit în cod că nu știu”. O să mă mai gândesc la asta, dar momentan nu sunt destul de pregătită.

 • Ai primit până acum comentarii negative? Dacă da, cum te-au afectat?

Am primit, chiar la unul din ultimele videoclipuri – cel cu lipsirea de libertate, unde am dat ca exemplu un cuplu care se ceartă, iar unul din ei se gândește să îl oprească pe celălalt din a pleca, încuindu-l.

Era un domn, pe la vreo 50 de ani, care a început să se ia de mine, să se contrazică, fără să îmi dea vreun argument pertinent. A început să îmi spună că sunt proastă, că vorbesc numai tâmpenii ca să nu adorm, iar eu, cu legea în față, îi explicam cum stă treaba – din punct de vedere legal, totul este negru pe alb, dar el o ținea pe a lui.

Mă enervează când oamenii vorbesc în contexte în care e negru pe alb, fără să facă vreo documentare înainte de a vorbi.

 • Ce vloggeri sau bloggeri urmărești?

Îi urmăresc pe Ana Petcu, Cristina Ich, Silviu Faiăr și pe Claudinsky.

 • În calitate de student la jurnalism nu pot să nu te întreb – ce ziare urmărești? Urmărești televiziunea? Dacă da, ce canale îți plac?

Nu prea mă mai uit la televizor, nici nu cred că am abonament. Dar de citit, citesc The Guardian și New York Times. În presa românească este mult prea multă dezinformare, greșeli.

Am auzit „omor din culpă” (n.r. omorul se săvârșește cu intenție; „ucidere din culpă” descrie corect fapta penală în cauză, și anume o ucidere fără intenție), nu e voie așa ceva, sunt aberații, minciuni, care nu mi se par în regulă pentru că își pierd credibilitatea, ceea ce e în dezavantajul lor.

Pe Cezara o puteți urmări pe TikTok: @cezikezizezi, respectiv Instagram: @cezara.b21.