Cerul nopții va fi încununat cu sute de stele căzătoare care pot fi văzute cu ochiul liber!

0
165 views

Până în data de 17 decembrie, pot fi văzute cu ochiul liber stelele căzătoare, anunţă reprezentanţii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

„În ziua de 13 spre 14 decembrie 2020, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul activ (3200) Phaethon. La contactul cu atmosfera, particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare. Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc <Geminide>. Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi. Astfel, vor apărea <bolizi> (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele”, au anunţat reprezentanţii Observatorului Astronomic.

Aproximativ 120 de stele căzătoare pe oră se vor vedea în noaptea de duminică spre luni.

„În 2020, maximul curentului cade foarte bine pentru ţara noastră: 14 decembrie, ora 3 dimineaţa. Practic, în noaptea de 13 spre 14 decembrie vom putea vedea activitatea de maxim a curentului. Putem observa şi în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, şanse fiind să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observaţiile trebuie făcute după miezul nopţii până dimineaţa în amândouă serile. În timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observaţi din afara oraşelor mari. În mod nomal se mai puţin de jumatate din numarul prognozat de meteori”, au mai anunţat specialiştii.

Astronomii zic că nu este nevoie de instrument astronomic pentru a observa stelele căzătoare.

„Pentru a vedea stele căzătoare nu există o direcţie anume în care să priviţi. Secretul este următorul: cu cât vă uitaţi mai mult cu atât veţi vedea mai multe. (…) Geminidele sunt foarte lente, aşa că puteţi admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s”, au mai transmis reprezentanţii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.