apă și canalizare
apă și canalizare

Atenția presei din România și a ONG-urilor se îndreaptă, în ultimul timp, asupra necesității educației sexuale, violenței asupra femeilor, carențelor sistemului de învățământ. Atenția politicienilor noștri, în schimb, este îndreptată spre alți politicieni: dau vina unii pe alții pentru problemele de care se plâng cetățenii, numesc în funcții publice persoane care nu au experiență în domeniu și multe alte activități irelevante pentru îmbunătățirea statului nostru. O problemă însă rămâne nerezolvată și ignorată de toată lumea: apa și canalizarea.

Haideți să facem un exercițiu de imaginație

Potrivit INS, în anul 2019, 54,2% din populația rezidentă a țării a fost conectată la sistemele de canalizare. De asemenea, 52,9% din populația rezidentă a fost conectată la sistemele de canalizare prevăzute cu stații de epurare. Nu este scenariul unei drame, ci realitatea pe care o trăiesc oamenii în România anului 2020.

Față de anul 2018, potrivit aceluiași comunicat de presă al INS, în anul 2019 numărul de persoane ce beneficiau de o locuință conectată la sistemele de canalizare a crescut cu 221.883, iar cele ce aveau locuința conectată la sistemele de canalizare prevăzute cu stații de epurare, cu 229.014. Creșterea aceasta s-a datorat construirii rețelelor de canalizarea și a utilizării unor noi stații de epurare a apelor uzate.

Deși se poate observa o creștere de la un an la altul, procentajul este încă redus, iar situația este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât diferența dintre mediul urban și cel rural este semnificativă. Institutul Național de Statistică anunță: „În anul 2019, în mediul urban populația conectată la canalizare a fost de 9.502.609 persoane, reprezentând 90,9% din populația rezidentă urbană a României. În mediul rural un număr de 1.012.315 persoane au beneficiat de servicii de canalizare, reprezentând 11,3% din populația rezidentă rurală a României”.

La o primă citire, acestea par doar niște cifre nefericite

Ceea ce se întâmplă, de fapt, este că mii de familii din mediul rural și sute din mediul urban se spală în ligheane, uneori cu apă rece, au toaletele în curte, procură apa din fântâni. Mulți dintre aceștia nici măcar nu au posibilitatea de a-și lua apă. Motivele sunt următoarele: fie pentru că sunt bolnavi și singuri, așa încât nu pot face acest efort, fie pentru că drumul până la cea mai apropiată sursă de apă este prea lung.

Consecințele unei igiene precare datorate mediului de trai, implicit a lipsei de apă curentă, sunt resimțite mai ales în timpul pandemiei, când observăm pe zi ce trece o creștere a numărului de cazuri de persoane infectate cu noul virus. O cauză a acestui fenomen este reprezentată, așa cum spuneam, de absența igienei minime, motiv pentru care oamenii fără condiții de trai decente sunt mai sensibili la virusuri și contactează mai ușor boli.

Faptul că, în anul 2019, doar 11,3 % din populația rezidentă rurală a României a beneficiat de servicii de canalizare este o situație alarmantă. Deși INS încă nu a prezentat un raport privind anul 2020, anticipăm o creștere a serviciilor de canalizare, dar, chiar și așa, problema este departe de a fi rezolvată. Vorbim, deci, despre dezvoltarea unei rețele de canalizare care ar asigura un trai decent, de care orice țară dezvoltată ar trebui să dispună.

Potrivit Ziarul Financiar, „lungimea conductelor de gaz din România a crescut în 2019 cu 874 km și a ajuns la 42.300 km. Ritmul mediu anual de creştere a reţelei de gaz din România este de 730 km în ultimii 6 ani. În acest ritm, ar trebui 80 de ani pentru a ajunge la 100.000 km de rețea de gaz, cât are Ungaria. Așadar, lungimea reţelelor de apă a crescut cu 2.000 km şi lungimea reţelelor de canalizare cu 1.800 km în 2019”.

Nu putem să așteptăm ca oamenii pe care îi votăm să se trezească la realitate

În timp ce statisticile arată că este posibil ca abia peste 80 de ani să ne putem considera o țară civilizată, dacă se continuă în ritmul acesta, iar autoritățile dorm, ONG-urile încearcă să cârpească găurile pe care le are această Românie defectă. Trebuie să luăm problema în propriile noastre mâini și să contribuim la schimbarea pe care ne-o dorim atât de mult.

Crucea Roșie Română a înțeles acest lucru și a inițiat, împreună cu Domestos (prin proiectul „Susține igiena în școli”), un proiect comun numit „#Dreptul la toalete: Toaletele în școli nu ar trebui să fie un privilegiu”. Aceștia au constatat realitatea sutelor de școli din România care au toaletele în curte sau nu pot folosi toaletele din școli din cauza gradului de deteriorare al acestora.

De asemenea, Crucea Roșie are in derulare un proiect prin care își propune să transforme apa caldă într-o normalitate, în condițiile în care, așa cum este menționat pe site-ul lor oficial, 1 din 4 români nu are acces la apă caldă. Împreună cu Ariston Thermo România, în anul 2019 au reușit să doneze „peste 644 de boilere electrice de ultimă generație către 371 de instituții din întreaga țară, de care au beneficiat peste 80.000 de copii și vârstnici”.

Cum poți ajuta și tu? Înscrie o școală în program sau donează, pentru ambele campanii, prin intermediul formularelor pe care le poți găsi pe site-ul oficial crucearoșie.ro.

Trăind la țară, am simțit pe propria piele această realitate

Până la vârsta de 13 ani, nu am avut apă curentă în casă. De canalizare nici nu se putea pune problema. Verile erau ușoare: foloseam toaleta din grădină, iar apa potabilă ne-o luam din fântâna de la colț. Iernile, în schimb, erau adevăratul chin: drumul până la fântâna de la colț părea interminabil. Am avut norocul posibilității materiale pentru a ne construi propriul sistem de canalizare și apă curentă pentru a avea parte de o viață decentă.

Mulți oameni din România nu au această posibilitate. Până una-alta, haideți să ne tragem la răspundere politicienii pe care noi i-am pus în funcție. Să înțelegem că noi le-am dat puterea de care ei dispun și că ei se află acolo pentru binele nostru. Haideți să nu mai cerem o schimbare, dacă noi nu putem să contribuim măcar cu 1% pentru ea. Să fim mai puțin egoiști, pentru a vedea trista viziune de ansamblu. Nu suntem bine, dar putem fi, dacă luptăm pentru asta. Apa caldă și canalizarea nu mai pot fi beneficii pe care le ai doar dacă locuiești în mediul urban. Trebuie să devină o normalitate în orice mediu.

Dacă ți-a plăcut articolul, aruncă un ochi și peste acesta.