Școala online
Școala online

Știu cum vă simțiți după mai bine de 9 luni de când România se confruntă cu acest virus, dar și cu școala online. Cu toate acestea, am învățat ceva, să ne iubim și să apreciem mai mult momentele alături de cei dragi, dar din nefericire, nu totul este atât de roz precum pare.

În momentul de față, situația din țara noastră este tot mai gravă, se îmbolnăvesc și mor tot mai multe persoane, iar învățământul funcționează la nivelul întregii țări în mediul online. Astfel că, acest mod ciudat și confuz de predare și învățare nu va da rezultatele dorite.

Există o vorbă: „Dacă vrei să dobitocești o țară, atunci omoară învățământul!”

Cred cu tărie că stimabilii noștri oameni din vârf, care se dau zmei și atotputernici în luarea deciziilor, și care cred că fac cele mai bune alegeri pentru noi, tinerii, vor să fure un drept fundamental, dreptul la educație.

Ne credeți cumva proști? De ce ne țineți departe de singurul lucru care ne deschide mintea? Ce urmăriți, de fapt? Nu ați observat că analfabetismul este tot mai ridicat în țară, iar acum vreți să îngropați și ce a mai rămas din cuvântul „educație”?

Mai mereu aud de la tot felul de oameni, mai învățați sau nu: „Cine își dorește, învață în orice condiții!”. Păi, bine, mă, nene, mă, da’ eu n-am doctorate sau studii în diferite domenii. De unde să învăț lucuri pe care nu le cunosc? Cum mai am eu acces la schimb de opinii, la argumente cu profesorii sau colegii? La asta nu v-ați gândit?

Eu, unul, m-am săturat de aceste hotărâri prost implementate sau gafe care dau bine la televizor, dar în practică, ei bine… știți voi.

Aici mă refer la două lucruri mari și late: Ministerul Educației a promis în nenumărate rânduri că, până la o dată anume, 250.000 de tabletele vor ajunge la elevi, dar data se tot amână, și la momentul în care doamna Monica Anisie, care a promis că va cumpăra acele tablete, a fost întrebată dacă a luat în calcul și elevii care nu au curent electric acasă și care nu au cum să se conecteze cu tableta la internet.

Din păcate, acel „mâine”, invocat tot mai des de doamna Anisie, nu a mai venit nici azi, nici după atâtea luni de şcoală. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a promis solemn că va cumpăra cele 250.000 de dispozitive pentru ca elevii să poată face lecţiile online, însă nu sunt destule pentru cei 900 de mii de copii care ar avea nevoie de ele. Practic, un sfert din elevii care au nevoie ar trebui să primească acele tablete. Să înțeleg faptul că se fac diferențe între elevi? Până în acest moment, stimabilii noștri conducători se învârt și se încurcă în cifre, dar oricum ar face, nu dă bine.

Gafa doamnei ministru a fost că a oferit soluția cu teleșcoala pentru elevii fără curent electric. Stimată doamnă ministru, mi se pare îngrijorător faptul că trebuie să vă reamintesc că un televizor funcționează cu electricitate: „Bineînțeles că s-au luat și astfel de măsuri, încă din perioada în care am fost în situația de urgență. Cu toții am stat acasă și am desfășurat cursurile în sistem online. Acolo unde nu a existat această posibilitate, unitatea de învățământ a asigurat materiale de lucru pentru copii, în așa fel încât să continue învățarea. Mai mult decât atât, Ministerul Educației a realizat în parteneriat cu Televiziunea Română programul „Teleșcoala”, prin care am continuat pregătirea elevilor pentru examenele naționale.”, răspunsul ministrului, potrivit DIGI FM.

Sunt unul dintre tinerii, ba chiar, studenții, care și-ar dori să-și îmbunătățească aptitudinile și să acumuleze informații alături de un dascăl care să ne prezinte materia pe care o predă, față în față! Aici intervine un alt obstacol al școlii online: capacitatea și modul de adaptare al profesorilor la acest stil de predare. Până nu demult, unii profesori erau de părere că „La ce să am eu nevoie de calculator? Am cretă, am tablă, dacă a mers până acum, va merge și de acum!”.

Mi se pare trist ca o problemă a României să fie reprezentată de şcoala românească, ce a fost nevoită să intre în forță în mediul online, fiind constrânsă de acest mod de folosire a tehnologiei, din punct de vedere al comunicării şi predării. Adevărata provocare a fost ca educaţia să se mute din sălile de curs în spaţiul online, să fim și noi în rând cu lumea, că doar suntem un popor care își dorește să fie la zi cu tehnologia, și nu numai! Din păcate, mulţi profesori din România nu au cunoştinţele necesare sau măcar de bază pentru folosirea unui calculator. Unii au fost mai cerebrali și au început să conștientizeze faptul că trebuie să se adapteze, însă alții au acceptat cu greu acest mod de predare, și vrând-nevrând, au fost nevoiți să învețe! Ne credem evoluați, dar ne lipsește aptitudinea de deschidere spre nou, adaptarea și înțelegerea!

Sunt unul dintre tinerii care își doresc să se prezinte la facultate, să se trezească zilnic la 6 dimineața și să meargă la cursuri, să simtă din nou gustul cafelei băută la o poveste cu colegii înainte de ore, să aibă un program stabil, o viață normală, din nou…

Dragi oameni din conducerea țării, ne ignorați și apoi vă bateți cu pumnul în piept că vă pasă? Nu vă dați seama că pierdeți generații de tineri? Credeți că statul acasă este benefic?

Părerea mea este că nu, pentru că se evaporă dorința de autodepășire. Suntem la vârsta la care ar trebui să reușim să ne dezvoltăm cât mai mult, să punem în aplicare visele și dorințele. Din păcate, ne furați aceste șanse.

Suntem oameni, și trebuie să înțelegeți că educația are un rol important în viața oricărui tânăr! Vrem să fim lăsați să învățăm, nu ne furați acest drept!

Sunt student, ar trebui să mi se explice și să mi se arate ce trebuie să fac, să mă pregătească un profesor competent. Am terminat primul an de facultate, cu chiu, cu vai, din cauza pandemiei. Însă, îmi lipseau explicațiile profesorilor și exemplele lor din cadrul facultății, dar aflându-mă în cameră, șansele ca eu să înțeleg cât mai multe informații, au scăzut dramatic. Sunt tânăr, și au fost multe momente când nu mai suportam orele și îmi doream să fiu acasă, însă eram acolo, prezent la ore pentru mine, pentru viitorul meu. În schimb, acum sunt acasă, nu mai am acele sentimente de autodepășire, de bucurie că pot discuta cu colegii, cu niște profesori extraordinari care să mă facă să îmi doresc să aflu cât mai multe! Educația nu se face acasă, între patru pereți și cu un telefon în mână. Suntem oameni și trebuie să înțelegeți că educația are un rol important în viața oricărui tânăr!

Vrem să fim lăsați să învățăm, nu ne furați acest drept!

Partea nasoală în toată această poveste, numită „școala online”, o reprezintă elevii care nu au acces la internet, electricitate, sau pur și simplu nu au telefoane sau tablete de pe care ar putea să învețe. Din păcate, ați promis tablete pentru toți elevii care nu au, din diferite motive. Unde sunt? Nu aveți pic de compasiune pentru acei tineri? Pentru viitorul lor?

Pandemia e în toi, iar unii dintre mai marii noștri ne fac „răspândaci” de Coronavirus, iar lucrul cel mai grav este că ați hotărât ca tezele să nu mai fie date. Serios? Vorbim despre 2, 3 teze, dar despre examenele studenților din sesiune ce spuneți? Acolo nu ar trebui să existe o altă metodă de evaluare a cunoștințelor, dacă tezele pentru elevi au fost anulate?

Ne îndreptăm cu pași repezi către un alt an pierdut, în care elevii și studenții nu au făcut carte cum se cuvine. Pentru mine, facultatea înseamnă maturitate, plecând de lângă familie, prieteni vechi sau vecini, ca să mă pregătesc pentru viața de adult. Din cauza voastră, asta nu se va întâmpla așa cum speram, mi-ați furat visele și posibilitatea de a mă descurca singur! Felicitări!

În final, vă rog, dragi conducători, găsiți soluții pertinente ca să ne întoarcem în siguranță, fizic, la cursuri și nu vă mai bateți joc de vârsta și tinerețea noastră, pentru că anii pe care îi trăim acum nu se vor mai întoarce niciodată.

Nu vă mai bateți joc de viitorul nostru! Viitorul tinerilor nu se negociază și nici nu se cumpără!