Legenda lui Moș Nicolae! Tu ai fost cuminte?

În fiecare an, Moș Nicolae vine pe furiș în casele oamenilor pentru a lăsa daruri în ghetuțele copiilor cuminți, dar și adulților. Este mult mai discret decât Moș Crăciun, fiind de nevăzut în preajma oamenilor. Pentru a primi cadourile mult așteptate, de obicei dulciuri, copiii trebuie să își curețe bine ghetuțele. Așadar, în rândurile următoare aflăm legenda lui Moș Nicolae.

De unde vine Moș Nicolae?

Se spune că Moș Nicolae s-a născut în Asia Mică, fiind protectorul copiilor. Ca scurt istoric, Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270, în cetatea Patara din Asia Mică. Acesta a locuit în orașul Myra, acolo unde a fost episcop.

După moartea părinților săi, Nicolae și-a împărțit averea celor săraci, iar mai apoi, a plecat la Ierusalim ca prelat. În anul 325, el a fost unul dintre episcopii care au luat parte la Primul Conciliu de la Niceea, la chemarea împăratului Constantin.

Despre Moș Nicolae s-au format multe legende de-a lungul timpului. Una dintre ele spune că ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite. Le-a oferit ca zestre un săculeț plin cu aur fiecăreia, pe care l-a așezat la poarta casei lor. Când a venit rândul ultimei fete, tatăl lor era curios cine le oferă săculeții cu aur, așa că a stat de pază într-o noapte. Atunci, Nicolae a lăsat zestrea într-o șosestă care era pusă la uscat pe vârful casei. De aici a pornit obiceiul de a lăsa cadouri în ghetuțe. Cei trei săculeți cu aur au devenit simbolul Sfântului Nicolae.

Astfel spus, în seara de 5 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele pentru ca în dimineața următoare Moșul să le lase cadourile pe care și le doresc. Se spune că este de ajuns ca Moșul să se uite prin geam ca să-şi dea seama dacă un copil a fost cuminte sau nu. Moș Nicolae le aduce celor cuminți multe dulciuri și jucării, pe când celor neascultători, o nuielușă.

Dragă Moș Nicolae,

Pe lângă cadourile nenumărate, dulciurile delicioase și aromate, multele jucării, pune în ghetuțele copiilor și multă dragoste, creștere curată, fericire, bucuria zilelor care vor urma, dulceața dimineților agitate de școală, iar când obrajii celor mici se odihnesc, pune tu zâmbete nenumărate pe chipurile lor.

Mai pune, Moșule, în ghetuțele tuturor celor care cred în tine, căldură sufletească, o rază de soare, blândețe și ocrotire, daruri cu care sufletul fiecăruia să se poată hrăni.

Fiecare dintre noi poate fi ajutorul lui Moș Nicolae.

Anul acesta putem fi chiar și noi ajutoarele lui Moș Nicolae. Poate pentru cei dragi, pentru copiii din orfelinate, pentru oamenii în vârstă din aziluri sau pentru cei nevoiași. Un dar pentru fiecare dintre oamenii dragi ar însemna mai multe zâmbete pe fețele unor suflete frumoase.

Thomas Agud
Thomas Agud
Thomas Agud este student la psihologie. A intrat în lumea jurnaliștilor în toamna lui 2020, an în care a avut primele apariții în presă. A lucrat ca redactor la Ziarul Profit. A colaborat cu redacții precum Bihoreanul, Logopaper și Inclusiv. În prezent este redactor și PR la POV21.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare