1 decembrie

Cu toții ne gândim că, de 1 decembrie, tot ce se scrie trebuie să aibă strict legătură cu Ziua Națională a României. Este drept să facem așa, întrucât suntem români și asta contează foarte mult pentru noi. Pe de altă parte, consider că e nevoie să știm și restul evenimentelor care au marcat această zi de-a lungul timpului pentru a ne construi o imagine de ansamblu asupra însemnătății ei. Deci, să începem mica noastră incursiune în timp.

1 Decembrie și originile românilor

Cei care au învățat sau care încă învață pentru examenul de admitere la Academia de Poliție au auzit, cu siguranță, de scrierea Anei Comnena, „Alexiada”, care menționează conducătorii Dobrogei. Ce e interesant este că această autoare bizantină s-a născut pe 1 decembrie 1083. Ea a fost una dintre primele femei care au scris istorie, dânsa menționându-i în secolul al XI-lea pe Tatos, Seslav și Satza, care aveau pe teritoriile stăpânite de ei și români. Astfel, data aceasta este legată și de începuturile românilor în sursele istorice.

Semnificația datei pentru evoluția spațiului românesc

Se pare că până și unele lucruri ce țin de dezvoltarea societății românești fac trimitere la această dată. Astfel, în anul 1544, la Brașov, se deschidea primul liceu în care învățământul se baza pe principii umaniste. Ca să fie mai clar, umanismul era o mișcare existentă în acea perioadă, prin care se punea accent pe om și pe științele sociale, în principal. De aceea, se oferea o atenție deosebită istoriei antice și urmelor ei. Apariția unui astfel de liceu poate fi considerată un precursor al umanismului în spațiul românesc.

Tot în 1544, la Sibiu, Filip Moldoveanul realizează prima carte tipărită în limba română, și anume „Catehismul Românesc”. Cred că ne putem da seama de însemnătatea acestui lucru. Odată cu primele cărți tipărite, limba română scrisă prinde contur și devine ceea ce este astăzi: limba pe care o vorbim și cu care ne mândrim în fiecare zi. Acest eveniment poate fi considerat demn de sărbătorit pe 1 decembrie, întrucât limba română este, la fel ca și Marea Unire, un element care îi face pe locuitorii țării noastre să fie un tot unitar.

Aici poți citi despre Ziua Națională, dintr-o perspectivă diferită.

Și pentru că tot suntem în domeniul presei, trebuie să consemnăm faptul că pe data de 1 decembrie, în anul 1879, începe să funcționeze prima agenție de presă din România, și anume „Agenția Havas a României”. Prin deschiderea ei se ilustrează și legătura strânsă a țării noastre cu lumea francofonă, întrucât această agenție este o filială a celei franceze „Havas”. În spațiul românesc, a funcționat până în 1888. După cum putem vedea, pentru România, ziua de 1 decembrie este corelată cu principalele elemente care i-au marcat existența, cum ar fi începuturile, cultura și legăturile cu alte spații europene.

Și acum să revenim la semnificația principală…

Deși aceste evenimente sunt importante în felul lor, ceea ce contează cel mai mult pentru noi este aniversarea Marii Uniri, anul acesta împlinindu-se 102 ani de la realizarea ei. După eforturile repetate ale românilor din cele trei țări, visul lor s-a realizat, în contextul intereselor divergente ale Marilor Puteri din zonă. În 1918, numeroase manifeste au fost publicate, cel mai de seamă fiind cel numit „Istoria ne cheamă la fapte”, unde se face apelul pentru organizarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia.

În adunare, s-a consfințit unirea Transilvaniei cu restul provinciilor românești în prezența a 1228 de delegați aleși și a peste 100000 de români. Vasile Goldiș este cel care a citit Rezoluția Marii Adunări Naționale, prin care se cerea înfăptuirea unui „curat regim democratic” cu vot universal pentru cei cu vârsta de la 21 de ani în sus, reforma agrară radicală și libertatea religioasă pentru toate confesiunile din cadrul statului român.

Astfel, putem vedea cum de-a lungul timpului, spațiul românesc a evoluat.

Unele dintre cele mai importante evenimente ale existenței sale au avut loc chiar pe 1 decembrie, dată care este astăzi ziua noastră națională. De mult timp am fost curioasă să aflu ce alte lucruri s-au petrecut în această zi, iar acum, la ceas aniversar, împărtășesc informațiile aflate cu voi.

Pentru a încheia, am ales un alt eveniment, pe care îl consider relevant. Știm cu toții celebrele lupte de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Ele au stat la baza creării statului național român unitar, ceea ce sărbătorim și noi anual de 1 decembrie. Nu mică mi-a fost mirarea să descopăr că, tot pe această dată, în anul 1922, se începe prima etapă a construcției Mausoleului de la Mărășești, în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial.

Special, nu?

Asta trebuie să ne arate că, în istorie, de cele mai multe ori, o zi are diferite semnificații de la o epocă la alta și că ele pot fi legate de evoluția unui stat sau a unui popor. Pentru noi, 1 decembrie este ziua în care patriotismul atinge cote maxime, însă nu ar trebui să uităm că se cuvine ca mândria de a fi român să ne fie mereu în inimi. Și, la finalul acestei călătorii în timp, țin să adaug, citându-l pe domnul profesor Adrian Cioroianu, că istoria este cea mai frumoasă poveste.