consumator responsabil
consumator responsabil

În zilele noastre, puțini oameni se gândesc cum să fie un consumator responsabil. Deși, dacă fiecare dintre noi ar prioritiza asta, ar avea un impact semnificativ asupra problemelor din mediu. Și orice persoană cu acces la internet și un gram de înțelegere știe că ne confruntăm cu schimbarea climatică.

Înainte de toate, ce înseamnă să fii un consumator responsabil?

Pentru mine, un consumator responsabil își va alege produsele în funcție de sustenabilitatea lor. Pe același principiu va alege și ce firme să susțină. Mai mult de atât, un consumator responsabil refolosește sau reciclează. Și nu în ultimul rând, un consumator responsabil încearcă să îi responsabilizeze și pe cei din jurul său.

Ce probleme combate un consumator responsabil?

Ca să descoperim schimbările pe care le putem face, trebuie să înțelegem problemele care trebuie combătute. Iar problema la care ne vom referi în acest articol este poluarea cauzată de deșeurile plastice.

În caz că nu știați, poluarea cauzată de deșeurile de plastic este una din cele mai grave probleme de mediu.

Plasticul a fost inventat la sfârșitul secolului al XIX-lea. Deși producția sa a devenit accelerată abia în jurul anului 1950, avem o cantitate uimitoare de plastic, căreia trebuie să îi facem față. Conform National Geographic, această cantitate este în jur de 9,2 miliarde de tone. Din acestea, peste 6,9 miliarde de tone au devenit deșeuri. Și din aceste deșeuri, 6,3 miliarde de tone nu au ajuns la un coș de reciclare.

Creșterea rapidă a producției de plastic de unică folosință copleșește capacitatea lumii de a-l gestiona. Potrivit National Geographic, poluarea cu plastic este cea mai vizibilă în statele subdezvoltate din Asia și Africa. Acolo sistemele de colectare a gunoiului sunt adesea ineficiente sau inexistente. Dar lumea dezvoltată întâmpină și ea probleme în colectarea corespunzătoare a materialelor plastice. Mai ales în țările cu rată scăzută de reciclare. Pe lângă instituții care să se ocupe de gestionarea corectă a deșeurilor, avem nevoie de consumatori responsabili pentru a rezolva problema poluării cu plastic.

Ce mici schimbări poți face pentru a deveni un consumator responsabil?

O să vă răspund la întrebare din două perspective. În primul rând, ce să facem cu plasticul pe care îl avem deja? În al doilea rând, cu ce soluții mai puțin sau deloc poluante putem înlocui plasticul în diverse produse?

Dragă viitor consumator responsabil, hai să afli mai multe despre reciclare!

Printre beneficiile reciclării se numără reducerea consumului energetic, reducerea consumului resurselor naturale și, desigur, reducerea poluării. Sciencing  îți poate explica mai pe îndelete cum se întâmplă toate astea. Ar fi frumos să contribuim cu toții pentru aceste beneficii, nu? Hai să vedem cum mai exact.

În primul rând, trebuie să știi de la început că nu orice plastic (sau alt material) este reciclabil. Ca să știi ce să reciclezi, trebuie să te uiți la codurile de pe produsul tău. Dacă nu eșți sigur la ce mă refer, îți las câteva poze drept exemplu mai jos: 

               

Dar care dintre acestea sunt reciclabile?

Ca să vă fac treaba mai ușoară, voi prelua ghidul rapid de reciclare a plasticului al celor de la Earthfluence:

♳ 1 PET sau PETE (polietilen tereftalat) -acceptat de majoritatea centrelor de reciclare; nu trebuie reutilizat

♴ 2 HDPE (polietilenă de înaltă densitate) — acceptată de obicei în centrele de reciclare; reutilizabil

♵ 3 PVC (clorură de polivinil) — nu este acceptat de centrele de reciclare și este rareori reciclat; infam/vinovat pentru substanțele chimice toxice pe care le eliberează în timpul ciclului său de viață

♶ 4 LDPE (polietilenă de densitate mică) — nu întotdeauna reciclabilă; reutilizabil

♷ 5 PP (polipropilenă) — reciclabil; reutilizabil

♸ 6 PS (polistiren) — majoritatea centrelor de reciclare nu acceptă polistirenul

♹ 7 Altele — în mod normal nu sunt reciclabile, doar unele centre le acceptă în acest moment

Doar plasticul poate fi reciclat?

Desigur că nu! Hârtia, sticla, aluminiul, oțelul și materialele textile se reciclează și ele. Dacă vrei să afli mai multe despre codurile lor, te rog să intri pe acest site. Tot aici te poți lămuri în legătură cu ce înseamnă și alte simboluri cu care nu ești familiarizat.

Dar unde pot recicla în România?

Dacă vei veni cu scuza că nu ai unde, am o soluție imediată pentru tine. Cei de la Harta Reciclării au venit cu un instrument unde poți găsi cele mai apropiate centre de colectare de lângă tine. Este chiar aici. Iar dacă ești nelămurit în legătură cu ce deșeuri se reciclează și unde, vei găsi răspunsul tot cu ajutorul acestei hărți. Dacă încă ești nelămurit, îți las aici și sfaturile celor de la „Închide, Stinge, Reciclează”.

Dragă viitor consumator responsabil, cum poți să eviți plasticul din start?

Ați fi surprinși să aflați cât de multe produse din uzul nostru de zi cu zi pot fi înlocuite cu alternative mai favorabile pentru mediu. Din start, cu toții știm că e mai bine să folosim la cumpărături pungi din pânză în loc de pungi din plastic. Iată însă câteva lucruri pe care le poți adăuga sau înlocui în casa și viața ta ca să combați problema plasticului.

1. Luați-vă filtre pentru mașina de spălat (sau o soluție alternativă de filtrare).

De fiecare dată când spălăm ceva din acrilic, nailon, poliester, lycra sau orice altă fibră pe bază de petrol, poluăm oceanele cu microfibre. Și o mare parte a hainelor noastre sunt făcute din acest material, în special colanții, hanoracele și îmbrăcămintea sportivă.

Or fi microfibrele mici, dar poluarea lor este o problemă uriașă. Potrivit unui studiu, fibrele de plastic reprezintă 91% din impuritățile marine și 92% din impuritățile din apa dulce. Fibre mici din hainele noastre au fost găsite în apa noastră de băut, în bere și chiar în sarea de masă.

Aici intervin filtrele pentru mașina de spălat.

Acestea pot filtra particulele de plastic și să colecteze rămășițele de materiale sintetice. Puteți găsi filtre potrivite pentru orice mașină de spălat. Cum este acesta pe Emag, care costă doar 34 de lei.

                                                                                         

O altă variantă este să îți iei saci pentru mașina de spălat.

În aceștia vă puteți pune cu ușurință hainele, și orice fibre ar fi putut ieși din haine vor rămâne în interiorul sacului. Apoi se aruncă cu ușurință la gunoi. Găsiți astfel de saci de toate mărimile pentru haine, cât și pantofi, tot pe Emag.

Pe lângă aceste soluții, puteți începe să cumpărați haine din fibre naturale. Printre aceste materiale se numără cânepa, inul, bumbacul organic, mătasea și lâna.

2. Evitați produsele de cosmetice cu ingredientul „polyethylene”.

Un alt mod prin care particulele de plastic ajung în oceane este din produsele noastre cosmetice. Mai exact din pastă de dinți sau săpunuri de față, dar nu numai. Tot ce trebuie să faceți este să vă asigurați că polyethylene nu apare pe lista de ingrediente.

3. Dacă tot am ajuns la pastă de dinți, haideți să fim mai atenți la ambalaj.

Puteți să vă reduceți uzul de plastic prin a trece la tablete de pastă de dinți sau pastă de dinți ambalată în sticlă. În caz că nu știați, toată sticla este reciclabilă de cel puțin 6 ori. Puteți găsi astfel de tablete aici.

                                                                                         

4. Folosiți dischete demachiante reutilizabile.

Este o schimbare mică cu un impact mare. Am făcut această schimbare acum trei luni. Trebuie să vă spun că sunt deosebit de mulțumită de performanța lor, nu doar de sustenabilitatea lor. Sunt considerabil mai puțin iritante, în special pentru îndepărtarea machiajului de la ochi. Ca să le întrețineți, le spălați tot într-un săculeț, la 30 de grade celsius. Și trebuie înlocuite abia după câteva mii de spălări. Le puteți găsi chiar aici și vin cu propriul lor săculeț.

Dacă chiar vrei să te ții de treabă, îți las aici o listă cu încă 100 de lucruri pe care le poți face ca să duci o viață fără plastic! Și, pe lângă tot ce ți-am recomandat, poți să afli mai multe și despre cum să îți reduci amprenta de carbon aici.

Dar chiar are vreun impact să fii un consumator responsabil?

Este adevărat că un factor important în problema consumului responsabil ține de producători. Însă decizia este în mâinile fiecărui consumator responsabil să aleagă produsele mai atent. Nu sunt un expert în economie în niciun fel, dar am ținut minte o formulă destul de simplă: dacă cererea scade, scade și oferta. Adică dacă noi ne orientăm către produse sustenabile, va scădea, în timp, oferta pentru produse care nu respectă această regulă. Mai mult de atât, va crește oferta pentru produse sustenabile, conform acestei formule.

Multe țări au deja un plan pentru reducerea deșeurilor plastice. Spre exemplu, Germania a luat o decizie de a interzice vânzarea de plastic de unică folosință din 3 iulie 2021, conform  DW.

 

Și nu este singura țară. De asemenea, multe lanțuri de cafenele și fast food-uri au început să elimine din plasticul de unică folosință. Un exemplu este înlăturarea paielor din plastic.

Toate aceste schimbări sunt minunate, deci de ce să nu contribuim și noi?

E o cale lungă până la a avea o lume în care poluarea să nu mai fie o problemă. Sunt încă situații pentru care soluțiile și alternativele încă nu există sau nu sunt încă viabile, cum ar fi în plan energetic. Dar există soluții simple, eficiente și pe termen lung mai puțin costisitoare pe care le putem aplica fiecare dintre noi. Și nu există niciun motiv pentru care să nu o facem.

Deci, ce spuneți, v-am convins să fiți un consumator (mai) responsabil?


Surse:

The world’s plastic pollution crisis explained

Plastic planet waste pollution trash crisis


Codurile produselor reciclabile:

Ghid de reciclare

Recycling symbols

Harta recilclării

Can recycling prevent pollution

Cum se reciclează?

100 Steps to a Plastic – Free Life

GLOBAL & GALLATIN MICROPLASTICS INITIATIVES