Lifelong learning
Lifelong learning

Lifelong learning. Ce este învățarea?

Majoritatea oamenilor asociază învățarea cu educația primită în cadrul unui sistem educațional. Ni s-a spus des că trebuie să obținem o educație bună și mulți am început să credem că odată închisă poarta facultății, învățarea a luat sfârșit. Totuși, există multe alte oportunități de a-ți dezvolta cunoștințele și abilitățile de care ai nevoie pe tot parcursul vieții. Învățarea continuă (engl. lifelong learningeste o astfel de modalitate. 

Ce este învățarea pe tot parcursul vieții? 

Învățarea pe tot parcursul vieții se referă la crearea și menținerea unei atitudini pozitive față de învățare. Cei care aleg să rămână în contact cu noile tendințe sunt motivați să învețe și să se dezvolte pentru că înțeleg beneficiile acesteia. Vorbim despre un act deliberat și voluntar.  

Învățarea de-a lungul vieții se poate face atât pentru dezvoltarea personală, cât și pentru dezvoltarea profesională. Aceste motive nu pot fi neapărat distincte, deoarece dezvoltarea personală vă poate îmbunătăți oportunitățile de angajare, iar dezvoltarea profesională vă poate permite creșterea personală. Cercetările din raportul „Accenture” arată că 74% dintre liderii de afaceri și IT constată că organizațiile lor intră în domenii care nu au fost încă definite. Pentru a face față mediului în schimbare și a avansa pe un nou teritoriu, este necesară învățarea constantă. 

Ce reprezintă învățarea pe tot parcursul vieții? 

  • Schimbare. 

După cum spune și Ryan D. Burgess, directorul Biroului de Transformare a Forței de Muncă al guvernatorului din Ohio, „pentru a ține pasul cu viteza afacerilor și a inovației, mediul actual al forței de muncă necesită o cultură a învățării continue, o înțelegere fundamentală a modurilor creative și inovatoare de gândire, combinate cu dorința de a învăța noi abilități.”  

  • Recrutare.

 Companiile recunosc din ce în ce mai mult nevoia de a recruta cursanți pe tot parcursul vieții. Satya Nadella, CEO Microsoft, spune că vrea să angajeze „oameni care vor învăța, nu care știu deja tot”. Un alt exemplu este cel al Armatei canadiene care caută în mod specific studenți pe tot parcursul vieții. În recrutarea lor, ei caută persoane care au „un interes în învățarea continuă și capacitatea de a rezolva probleme”. 

  • Securitatea unui loc de muncă. 

A fost o perioadă în care securitatea locului de muncă venea din angajare la un loc de muncă – acum vine din angajarea în muncă. Învață ceva nou, caută noi modalități de a face lucrurile, experimentează și fii la curent cu tendințele și tehnologiile actuale. Un sfat bun de pus în aplicare este cel a lui Michael Falcon: „Nu voi înceta niciodată să învăț pentru că mă tem că voi deveni învechit sau irelevant”. 

  • Cheia inteligenței artificiale.

Este interesant de observat că învățarea continuă este, de asemenea, cheia inteligenței artificiale. Algoritmii devin mai inteligenți în timp, învățând din experiență și din date noi. Din ce în ce mai multe sisteme de AI sunt concepute pentru a beneficia de feedback constant, deoarece îmbunătățirea continuă este legată de învățarea continuă. 

Avantajele învățării pe tot parcursul vieții 

Dacă transformi învățarea pe tot parcursul vieții într-un aliat, vei descoperi că, pe termen lung, aceasta îți va oferi multe beneficii, cum ar fi: 

  • Menținerea motivației 

Dacă descoperi că pierzi interesul pentru ceea ce faci, învățarea a ceva nou îți poate aprinde pofta de cunoaștere. Noile deprinderi ne motivează și ne oferă oportunitatea de a ne focusa pe obiective clare. Motivația este ceea ce ne conduce în viață! 

  • Îmbunătățirea încrederii în sine

Devenind mai informat și/sau calificat, încrederea în sine va crește atât în ​​viața personală, cât și în cea profesională. Dacă în primul caz, aceasta oferă un sentiment de realizare, în cazul profesiei, ea poate proveni din cunoștințele și capacitatea de aplicare a informațiilor dobândite.

  • Menținerea creierului activ și sănătos

Ține minte: cel mai bun tratament este prevenția! Învățarea continuă (engl. lifelong learning) ajută la îmbunătățirea plasticității creierului și preîntâmpină apariția demenței. 

Un studiu efectuat în cadrul Spitalului General din Massachusetts și al Școlii de Medicină Harvard a constatat că persoanele în vârstă care au fost implicate în niveluri mai ridicate de stimulare intelectuală de-a lungul vieții au avut o întârziere semnificativă  în apariția problemelor de memorie și a simptomelor bolii Alzheimer. 

  • Îți prelungește durata de viață

Există, de asemenea, cercetări care susțin ideea că învățarea pe tot parcursul vieții vă crește longevitatea. Cercetătorii David Cutler și Adriana Lleras-Muney au raportat că există o relație directă, semnificativă între educație și sănătate. Ei sugerează că un an de educație formală poate adăuga mai mult de șase luni la durata vieții tale. 

De asemenea, cercetările au descoperit că un grad înalt de educație scade rata de anxietate și depresie. Asta înseamnă că, cu cât ești mai educat, cu atât rata de boli cronice (bolile de inimă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, emfizem, diabet, astm, ulcer) foarte frecvente este mai mică.  

  • Îmbunătățește sănătatea mintală 

Simplul act de citire îți poate reduce nivelul de stres. În urma unui studiu realizat de neuropsihologi cognitivi de la Universitatea din Sussex (Marea Britanie) s-a constatat că citirea a doar șase minute îți poate reduce nivelul de stres, deoarece încetinește frecvența cardiacă și relaxează tensiunea musculară.. 

  • Îmbunătățește calitatea vieții sociale 

Cheia pentru a face experiențele de învățare pe tot parcursul vieții și mai semnificative este să încerci să te înconjori de oameni care susțin idei similare.  „A avea la dispoziție o serie de subiecte interesante atunci când vorbești cu colegii sau prietenii îți poate spori încrederea. Și este împlinitor.” , afirmă John Colemanmetologist american. 

Cu toții suntem cursanți pe tot parcursul vieții. Cum putem deveni mai eficienți? 

 Colin Rose, în cartea sa – „Master it Faster”, descrie cele șase etape pe care le consideră esențiale pentru a deveni un elev eficient. Aceste etape pot fi aplicate oricărui tip de învățare, fie formală, fie informală.

 Unii oameni tind să gândească după o anumită vârstă, nu mai au voie să înceapă ceva și să aibă succes. În fapt este doar o scuză șchioapă pentru a nu părăsi zona de confort. Nu există o vârstă greșită pentru a începe ceva. Henry Ford avea 45 de ani când a inventat mașina Ford Model T, care este considerată primul automobil la prețuri accesibile. 

Sigur, pentru unele domenii precum devenirea unui sportiv profesionist, este necesar să începeți devreme. Cu toate acestea, pentru a învăța și a vă îmbunătăți, nu sunteți niciodată prea bătrâni. Educația începe cu voi! Aşa cum Albert Einstein afirma: „Odată ce te opreşti din învăţat, începi să mori”, cu siguranţă, mereu vor exista aptitudini noi de dobândit, tehnici noi, descoperiri care aş­teaptă doar să fie scoase la suprafaţă. 

Voi cum încorporați învățarea continuă în viața voastră? Așteptăm răspunsurile în comentarii.  

Autor: Erika Iszlai