2021
2021

Vine 2021 și tot degeaba ai stat!

Înainte de toate, acesta este un pamflet, dar și o lecție.

Vine Crăciunul! Aștept cu nerăbdare să împodobesc bradul, să mă uit iar la Home Alone, să mă bucur de prezența colindătorilor, să… să mori tu? Vine Crăciunul din noiembrie, te plângi de reclame. Vine Crăciunul în decembrie, te plângi că ai multe de făcut. Vine și ianuarie, îți promiți mândru că la anul vei face sală, vei fi mai bun și tot așa.

Și tot așa rămâi. O arzi cu porcul de Crăciun și apoi o arzi ca porcul în restul anului până la următorul Crăciun. Timpul zboară. Îți mai aduci aminte anul trecut, când ai zis că vei face ceva cu viața ta? Când ai zis că-ți faci o listă de dorințe pentru tot anul? Ce-ți mai face lista? Ai ajuns la două pagini? Ai trecut de trei? Nu e completată? Nu e completată. Lasă că o completezi tu în 2021. Poate va fi un an fără scuze, cine știe? Poate ajungi și președinte, dacă scrii suficient de motivat.

Ai zis tu de mai multe ori că începi de luni… sau de mâine, în cel mai bun caz.

Câte zile au trecut până mâine? Una, zece, un an? Azi a fost înnorat, nu ți s-au aliniat chakrele cum trebuie? Nu ai fost bun creștin și karma s-a întors? Crezi că mâine va fi mai bine, ce prostuț. Dar ieri a fost mâine. Cum au zburat zilele? Trebuie să recunosc, ai fost foarte productiv dacă nu știi cum au zburat zilele.

Să nu mai vorbesc de vrăjeala aia cu „de Crăciun, fii mai bun”. Hai nu zău! Săptămâna trecută la volan ai înjurat baba că nu se mișcă mai repede să poți trece și tu pe roșu ca tot melteanu’ cu telefonul la ureche. Lasă că te știu eu pe tine, nebunatic mic. De Crăciun ești tu cuminte, da’ după Revelion nu te ține săptămâna și izbești prima înjurătură pe fraieru’ care ți-a stricat ție ziulica.

Că tot am ajuns la capitolul vrăjeli – „De acum mă voi schimba!”. Nu ziceai tu ultima oară când te-ai certat că e vina lui? Tu nu ești niciodată vinovat și mai că te ia Sfântu’ Petru cu ciomagul dacă nu intri în rai de cumințel ce te-ai făcut. Păi dacă ești deja atât de bun, ce mai trebuie să schimbi la tine? Mai că te-a rezolvat natura și aici.

Cât e glumă-i panaramă, dar așa se întâmplă în fiecare an.

Promitem, zicem că facem și suntem motivați, dar peste o săptămână sau o lună ne trezim că tot la obiceiurile noastre rămânem. Ți-o zic eu, că-s mai deștept. Ia și pune mâna pe lista aia pe care ai făcut-o și nu te mai apuca de ziua de mâine a săptămânii viitoare. Hai, ai visuri, ai speranțe. Nici nu știi cum îmbătrânești și te nimerești că nu mai ești așa tânăr și te îmbolnăvești, te rupe ficatul de la băutură de care ai zis ca te lași, sau plămânii, că tot ai făcut six pack de țigări pe zi.

Așa că eu zic să nu mai stai, nu căuta nicio scuză și, mai mult de atât, nu mai căuta evenimente importante de care să te legi ca să faci tu ceva pentru suflețelu’ tău. Așteptând, vei sta la patruj’ de ani cu criza aia că „ce am făcut cu viața mea?”.