cititul
cititul

„Nu citi precum copiii, ca să te distrezi, sau ca ambițioșii, pentru a fi mai instruit. Nu, citește ca să trăiești”. – Gustave Flaubert. De ce ne mai obosim cu cititul?

Călătoria noastră alături de cărți începe de la o vârstă fragedă, mai întâi sub forma unui joc distractiv în care înțelegerea fiecărui mic cuvânt era un premiu.

Apoi, pe măsură ce ne mai maturizăm puțin, cărțile devin centre ale cunoașterii. Ne dorim să eliminăm orice neclaritate.

Ajunși apoi la vârsta maturității, cărțile trec de la a fi un centru educațional la unul emoțional, întrucât trăim cu interes fiecare emoție a personajelor preferate, o preschimbăm, o facem să fie a noastră. Acum însă totul s-a schimbat. Omul, și în special tânărul, nu mai regăsește acea plăcere a cărților, nu se mai duce voit să le cerceteze, să simtă, se duce pentru că trebuie. În curând voi împlini 20 de ani și pot spune cu certitudine mai întâi ca împătimită a lecturii, iar apoi ca om că am reușit să parcurg un număr considerabil de cărți aparținând unor genuri și stiluri complet diferite.

Te întrebi dacă am fost tot mereu așa receptivă în privința cărților?

Răspunsul te va surprinde poate puțin, dar nu, la început cărțile nu reprezentau pentru mine ceva signifiant, erau doar simple instrumente menite să mă ajute în problemele școlare, eram ignorantă în privința existenței altor tipuri de cărți.

Ce a produs schimbarea?

O carte primită în dar, uitată de altfel pe raft, prima mea lectură extra, o poveste copilărească cu personaje tipice și acțiune repezită care m-a captivat însă atât de mult încât am „devorat-o” în nici mai mult, nici mai puțin de 3 zile.

Acum, ca tânăr cititor, va trebui să faci față unor multitudini de păreri și reacții de la oamenii pe care îi vei întâlni, precum uimirea: „Wow, îți place cititul?”. Caz în care tu vei zâmbi ușor nesigur, vei aproba și vei încerca să înțelegi de ce ești privit ca un mic extraterestru. Admirația: „Asta e pur și simplu minunat”. Caz în care vei fi mereu dat drept exemplu pentru mica ta „reușită”. Neîncrederea: „Nu l-ai citit pe x sau pe y, nu ai deloc gusturi”. Și, desigur, nedumerirea: „De ce îți pierzi timpul cu așa ceva?”.

Ura față de literatură nu se naște pur și simplu în sufletul tinerilor, ea apare datorită unui număr de factori. De ce apare tot mai des dezinteresul tinerilor pentru lectură? Ce declanșează această reacție?

Primul pas greșit este impunerea unui anumit stil ori gen literar, când ți se spune că doar citind cutare și cutare vei putea învăța ceva și când încercarea descoperirii propriului stil devine o aiureală. Acel sentiment descurajator va lăsa o amprentă puternică asupra tinerilor.

Al doilea pas greșit este inadaptabilitatea temelor abordate. În instituțiile de învățământ se vorbește încă despre teme repetitive, vechi de acum 100 de ani, ce nu mai prezintă aceeași importanță și acum, lucruri cu care tinerii nu pot găsi un punct comun, considerându-le astfel complet irelevante.

Al treilea pas greșit este amânarea îndelungată. Niciodată nu ai timp pentru citit deși ți-ai propus să te apuci de mult timp. Începutul este cel mai greu, lăsați deoparte tipicul: „Încep de mâine”. Luați o carte, oricare carte care v-a trezit oricât de puțin interesul și citiți. Da, e chiar atât de simplu.

Al patrulea pas este modul în care abordăm cititul. Dacă nu îți este pe plac varianta clasică din hârtie, o poți oricând înlocui cu varianta audio ori digitală. Fiecare are propriul stil și propriile metode de a face lucrurile.

Toți acești factori vor face orice fărâmă de dorință de a citi să dispară, cărțile sunt doar alte obligații, ceva ce trebuie făcut, nu ceva ce am face din propria inițiativă. Înainte să distrugeți acest obicei minunat cu întrebări de genul: „Cât ai citit?”, întrebați-i pe tineri de ce au ales să nu citească ceva și ce ar fi dorit să citească.

Sfatul meu pentru voi?

Citiți în modul vostru, descoperiți ce vă place și de ce, citiți când vreți, unde vreți și cât vreți. Trăiți lectura ca pe oricare moment din viața voastră și veți fi surprinși de cât de ușor un lucru aparent groaznic la început, poate deveni mai târziu încântător.