Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș este acuzat de fiica unui jandarm că  „i-au băgat tatăl în mormânt cu zile“, după ce acesta a fost implicat într-un accident rutier în timpul orelor de lucru. 

Daniel Jurje, bărbatul în vârstă de 48 de ani, jandarm în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș, a fost victima unui accident rutier vineri, în timp ce trebuia sa ajungă în interes de serviciu la Sovata. 

Denisa, fiica lui, într-un videoclip publicat pe Facebook, a povestit faptul că tatăl său, deși a supraviețuit timp de cinci zile, a fost tratat în condiții precare la Spitalul Județean de Urgență, unde în tot acest timp medicii nu au aplicat intervenția chirurgicală de care pacientul avea nevoie. 

„Am sunat şi mi-au spus că este destul de OK, îmi zicea că o să fie bine, că are nevoie numai de un CT şi apoi o să vină acasă. Am stat în faţa spitalului. Nu mi-a spus nimeni nimic, nici mie, nici mamei mele. A venit colegul lui cu care a fost în misiune, ne-a dat centura şi ce mai avea. I-am dat din nou mesaj lui tati, l-am întrebat cum se simte, a zis că acum începe se simtă durerile.

A zis că îl bagă la un computer tomograf, pentru investigaţii. I-au făcut CT-ul, l-au scos din zona roşie, din câte mi-a spus el, şi aştepta rezultatele. Îi mai dădeam câte un mesaj, încercam să aflu cum se simte. Medicii sau asistentele, cel puţin, nu ne spuneau absolut nimic. Am aşteptat şi mi-au spus, la un moment dat, că i-au văzut la CT o fractură de bazin şi că ar avea o pată pe un plămân. Doctorul ne-a spus că ar fi fost o pneumonie la un plămân“, a povestit cu durere tânăra.

Jandarmul a transmis familiei un mesaj în care spunea că va intra curând în operație, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

„I-au făcut testul (COVID). Nu puteau să-l lase aşa, pentru că avea dureri imense, şi i-au găurit genunchii pe viu cu bormaşina să-i bage nişte greutăţi ca să-i tragă şoldurile la loc. Pe viu. În anul 2020, facem intervenţii pe viu. […] L-au pus în salon, nu i-au dat nici măcar o cană cu apă. După aceea, mi-a spus tati că a venit un doctor, care le-a spus asistentelor să-i dea o cană cu apă. […] Plângea de durere la telefon, îmi zicea că nu mai poate, că nu mai rezistă. Încercam să îl ajut cum pot, dar eram legată de mâini şi de picioare, nu puteam face nimic pentru el, iar cei care trebuiau să îl îngrijească, asistentele nici măcar nu se apropiau de el”, povesteşte fiica lui Daniel Jurje, care afirmă că rezultatul pozitiv al testului a fost anunțat către familie abia cu o zi mai târziu după internare și că tatăl său a reclamat dureri crunte familiei la telefon de sâmbătă până luni.

„L-am sunat şi, pur şi simplu, plângea de durere la telefon, îmi zicea că nu mai poate, că nu mai rezistă. Voiam să îl ajut, dar nu aveam cum, eram legată de mâini şi de picioare. Nu puteam să fac absolut nimic pentru el, iar cei care ar fi trebuit să-l îngrijească, respectiv asistentele, nici măcar nu se apropiau de el (..) Nu mai ieşise la baie de trei zile. Era imobilizat la pat din cauza fracturii de bazin. […] Asistenta ne-a spus să-i luăm laxative. Ne-am dus la farmacie şi am luat. Apoi, am sunat de la poarta spitalului ca să vină cineva să le ia şi să i le dea. Asistenta mi-a spus că am nevoie de răbdare, de multă răbdare, pentru că nu are cine să vină – e un singur brancardier şi el mută pacienţii. […] Am sunat din nou după jumătate de oră, iar doamna asistentă mi-a spus să nu o mai deranjez că, dacă nu a murit încă, mai rabdă încă zece minute. Ce să rabde că, după trei zile de chin, nu mai avea putere nici să-şi ridice mâna şi să apese pe butonul ăla nenorocit ca să vină cineva să-i dea un calmant”, declară fata.

Medicul care îl avea în grijă pe Daniel Jurje ar fi transmis că pacientul era într-o stare mai bună si că urmează să fie operat, dar pacientul se plângea familiei că suportă dureri groaznice. Starea sa de sănătate avea să se înrăutățească, conform fetei. 

Jandarmul devenise slăbit și incoerent în ultimul apel telefonic cu familia, așa că a spus familiei că vrea să se odihnească. 

Marți dimineața, bărbatul s-a stins din viață în jurul orei 9:00, fără să fie operat. Personalul spitalului nu a înștiințat familia pacientului, aceasta aflând despre moartea lui Daniel Jurje de la comandantul unității în care acesta lucra, la două ore după deces.