După constatarea creșterii nivelului mării mai rapid decât este estimat în urma unui studiu, oamenii de știință s-au îngrijorat. S-au analizat arhive din secolul al XIX-lea cu privire la cei mai mari ghețari din Groenlanda și s-a observat evoluția climatică. 

S-a concluzionat că blocurile de gheață au mai avut perioade în care s-au topit cu aceeași rapiditate sau chiar mai rău: la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, JakobshavnHelheim și Kangerlussuaq au pierdut în total atât de multă gheață, încât nivelul mării a crescut cu 8,1 milimetri între 1880 și 2012, în ciuda faptului că sunt considerați un tipar față de ceilalți ghețari. 

În prezent, în ultimul an s-a înregistrat o mare pierdere de gheață, ceea ce duce treptat la schimbarea și mișcarea ghețarilor, cercetătorii evaluând o accelerare în viitor. Twilla Moon (cercetător la Centrul Național pentru Date despre Gheață și Zăpadă din Colorado) explică: „Dacă ne gândim la el ca la un lac de munte, ghețarii sunt ca niște nori. Odată ce se desprind, iau cu ei și apa înghețată și o duc în ocean, unde întâlnesc vânturi și valuri mai calde, se topesc și așa crește nivelul apelor”. 

Oamenii de știință fac legătura între rapiditatea topirii ghețarilor în 1880 și în prezent, având în vedere că astăzi are loc influența activității umane. Ei încearcă să proiecteze și să stabilească gradul în care se vor topi ghețarii până la final de secol. Astfel, au ajuns la datele estimative de 9,1-14,9 milimetri în ceea ce privește creșterea nivelului mării, cu o temperatură globală mai mare cu  3,7 grade Celsius. Acest lucru presupune ca până în 2100, încălzirea globală să crească de 4 ori față de anul 1880. 

Surse: Revista Nature