Vineri seara, într-o stare gravă, actrița Draga Olteanu Matei a fost dusă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sfântul Spiridon”, din Iași, informează Mediafax.

Potrivit celor comunicate, actrița se afla într-o stare gravă când a ajuns în unitatea medicală.

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași, declară că Graga Olteanu Matei este în comă, cu hemoragie digestivă superioară. Starea acesteia este una critică, fiind internată în secția ATI.

Conform medicului, Draga Olteanu Matei a suferit un şoc hemoragic pe fondul unei hemoragii digestive superioară.
Ea a fost calmată cu sedative și internată la Terapie Intensivă pe Clinica de Gastroenterologie.

După intervenția medicilor, îndrăgita actriță a reușit să fie adusă într-o stare stabilă.

„A fost evaluată în urgenţă. S-a început transfuzia de sânge fiind vorba de o hemoragie importanta. Este internata în acest moment în ATI. Este conştientă. Comunica cu echipa medicala. S-au început manevrele diagnostice şi terapeutice şi sperăm ca evoluţia sa fie una favorabilă. Doamna are şi alte patologie. Are afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni endocrine care bineînţeles trebuie evaluate şi tratate în continuare”, a declarat şefa UPU-SMURD, Diana Cimpoeşu.

Draga Olteanu Matei, are 87 de ani, s-a născut în București, la 24 octombrie 1933 și a jucat în 90 de filme, peste 50 de piese de teatru și 100 roluri de televiziune.

Membră a Generației de Aur a teatrului românesc, a avut o carieră de mai bine de 55 de ani și a încântat spectatorii români, interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV.

Activitatea sa în teatru a continuat și după pensionarea din Teatrul Național. A înființat apoi, la Piatra Neamț, compania teatrală pentru actori neprofesioniști „Teatrul Vostru”. În luna septembrie 2007 a devenit oficial pietreancă, când a obținut buletin de Piatra Neamț. Mai târziu, la 27 octombrie 2007, i-a fost acordat titlul de Cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț.

A obținut prin contribuția adusă teatrului și cinematografiei românești, o mulțime de premii, titluri, diplome, printre care: Premiul ACIN 1975 („Ilustrate cu flori de câmp”, „Filip cel Bun”), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).

I s-au oferit până în prezent multe alte premii, distincții, aprecieri ca de exemplu, în 2002 când i-a fost acordată distincția Ordinul Național „Steaua României” de către Președinție.

Draga Olteanu Matei are din data de 29 octombrie 2011, o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din București. Fiind prezentă la eveniment, actrița a declarat: „După Dumnezeu, vă mulţumesc tuturor, cei care aţi venit aici şi cei care nu sunt aici, pentru că datorită dumneavoastră eu am fost actriţă, m-am străduit din toată inima să vă bucur şi să vă susţin starea de bine”.

Principesa Margareta i-a înmânat în 2014, Ordinul „Coroana României” în grad de ofițer. În același an, Draga Olteanu Matei a avut parte de un eveniment neplăcut: soțul său, dr. Ion Matei, care i-a fost alături 44 de ani, a murit.

La 3 mai 2018, actrița a avut nevoie de investigații medicale, fiind internată în secţia de chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamț.