Haos
Haos
Mi-am dorit și încă îmi doresc să devin psihoterapeut, nu unul renumit pe cât unul eficient și practic. Tot ce am prezentat în articolul anterior au fost printre primele lucruri pe care le-am învățat de la oameni, de la viață și din cărți. Acum urmează o listă ceva mai deosebită, din care încă mai am de învățat și de aplicat. Sunt abilități și perspective care au o profunzime deosebită și nu pot fi înțelese și dobândite decât cu timpul, cu mult efort și interes. Voi înșirui mai multe de această dată, deoarece simt că e nevoie de mai mult timp de imersiune și chiar o digestie mai amplă a informației. Doar ia o pauză și citește cu atenție!
  1. Dorește-ți mai mult și mai mult. Trăitul în autosuficiență îți blochează identitatea la anumite tabieturi care vor fi dificil de eliminat. Personal, mă simt insuficient când vine vorba de a face ceva. Am terminat liceul și am un sentiment de plutire anevoios, iar până să mă știu viitor student, am avut deseori întrebarea „Eu acum ce fac?”. Ideea de la care vreau să plec este că mintea noastră merită hrănită constant cu informații noi, cu lecturi noi și chiar cursuri. Cursuri de calificare, cursuri de limbi, cursuri de marketing, absolut tot ce te pasionează merită explorat. Nu te gândi la ce te va ajuta în viitor, atâta timp cât tu ai deja implantată în cap dorința de a face. Direcția se formează în funcție de visurile tale și, chiar dacă sună cam ideal și doar motivațional, să știi că este un punct de plecare foarte puternic. Niciodată nu știi ce-ți poate rezerva viitorul, având în vedere că viața e plină de surprize și probleme. Atât cât e vorba și de studiu, asta implică și practica. Cu cât faci mai multe, cu atât îți dorești mai multe.
  2. Acceptă incertitudinea și faptul că e posibil să nu știi, de fapt, nimic. Complicat, nu? Dar cu cât omul devine mai inteligent, cu atât impresia lui despre cunoașterea sa va fi mai mică. Nu fi sigur de ceva atâta timp cât nu cunoști suficiente, indiferent de subiect, și, chiar dacă simți că tu știi, acceptă că mai ai de învățat zi de zi, constant. Oricând poți descoperi o idee care să-ți schimbe toate percepțiile și să afli că tot ce ai știut până acum este eronat.
  3. Pune-ți întrebări. Serios, acum. Pune-ți întrebări mereu. De la întrebări precum „Am nevoie sau doar vreau?” până la întrebări precum „Ce este un gliom?”. Întrebările au nevoie de răspunsuri și poți descoperi că răspunsurile pot fi neașteptate. De la un „Nu știu.”, când aveai impresia că tu știi, până la răspunsuri pe care nu te așteptai să le dai. Eu, cel mai des, îmi pun întrebarea „Am nevoie sau doar vreau?”. Mă ajută să-mi dau seama de prioritățile vieții mele și pot face diferența între necesar și distractiv. Putem avea răspunsuri care să nu ne convină, dar rolul întrebărilor nu este să-ți întărească convingerile, ci să te pună mereu la încercare. Te poți îndoi de tine, e firesc.
  4. Ascultă-te și vorbește-ți. Trăim într-o societate în care informația ne acaparează și, deseori, ne trezim stresați, deprimați, deconectați. Ironic, nu? Era digitală ne conectează, ceea ce e adevărat. Însă propria persoană este cea mai importantă, iar dacă nu ne ascultăm, ajungem să ne ignorăm nevoile. Avem nevoie de noi mai mult ca de oricine, pentru că nimeni nu va fi prezent pentru nimeni prea mult timp. Dependența de persoane dezvoltă vulnerabilitate și insecurități, dorință de validare și confuzie. Se ajunge la a fi prezent pentru alții, dar nu și pentru sine, iar asta duce la o fragmentare a identității și se ajunge la întrebări precum „Ce vreau?” sau „Cine sunt?”, deoarece nu ne ascultăm. Atât de des se întâmplă să ne ignorăm nevoile în favoarea altora și, astfel, ajungem să oferim altora, dar nu și nouă.
  5. Ai răbdare. Știi zicala „Cu răbdarea treci și marea”? Atât de banală pare și, totuși, dacă stai să o digeri încet, poți descoperi că este una dintre cele mai deosebite calități. Atât pentru raritatea omului răbdător, cât și pentru forța pe care răbdarea ți-o oferă. Nu te grăbește nimeni să-ți trăiești viața. Din contră, viața e făcută să fie trăită în ritmul propriu. Răbdător să fii cu tot ce e în jurul tău și vei descoperi oameni surprinși, iar apoi se vor molipsi de ceea ce ai tu de oferit. Dacă-ți dorești să faci ceva, ai un vis sau o dorință, este important să ai răbdare până ajungi să o finalizezi. Lucrurile de durată, din ce am observat și eu, tind să-ți fie mai dragi decât lucrurile pe care le-ai făcut rapid. De aceea, ai răbdare în ceea ce faci și vei descoperi câte lucruri vei iubi.
  6. Ieși din zona ta de confort cât mai des și fă din asta un confort. O lecție recent învățată, în perioada carantinei. Nu știam ce să fac cu timpul meu și n-am vrut să stau degeaba. Ar fi fost prea confortabil. Am început să alerg. Prima dată, a fost un chin să simt că plămânii îmi iau foc, ori că picioarele nu mai rezistă. Cu timpul, însă, am descoperit că începe să-mi placă. Observabilă discrepanță, nu? Am devenit prieten cu disconfortul creat de oboseala fizică. Mai mult decât atât, când alerg, simt că vreau să îmi obosesc corpul cât de mult se poate, în limita semnalelor date de organismul meu. Ceea ce am mai remarcat este că același lucru se aplică în absolut orice activitate. Concluzia până aici? Fă din disconfort un confort și spune că este suficient doar atunci când ai terminat.
  7. Iubește-te. Cel mai greu lucru de pus în practică: să te iubești. Este un proces de durată, cu efecte pe termen lung. Nu poți să iubești pe nimeni în cel mai frumos mod de care poți fi capabil dacă nu te iubești pe tine însuți într-un mod constructiv. Mândria, egoismul, egocentrismul nu sunt emoții potrivite pentru un om care se iubește pe sine. Îți sugerez să meditezi, să ai grijă de corpul tău, prin alimentație sănătoasă și o viață sportivă, și învață constant lucruri noi. Tot procesul de iubire de sine începe de la activități mărunte și se ajunge la o evoluție lentă, dar sigură, poate chiar ireversibilă. Nu pot reveni la comoditatea pe care am avut-o acum câțiva ani, din moment ce am descoperit cât de frumos este să ies din zona de confort. În fundament, respectă-ți corpul, respectă-ți mintea, apoi respectă-ți sinele și alimentează-te cu dragoste. Oamenii minunați atrag oameni minunați, e un principiu al atracției extrem de simplu. Fii un om minunat prin pași mărunți, așa cum simți tu. Un alt aspect important este că se întâmplă să nu te poți iubi mereu. Ba chiar, uneori, ajungi să te urăști, dar e absolut firesc. Suntem oameni, mai greșim, suntem uneori severi și putem face boacăne sau să ne rănim pe noi înșine.
În altă ordine de idei, aceasta este o altă listă despre lucrurile pe care le-am învățat și sigur mai sunt și vor mai fi multe, deoarece viața e plină de povești și lecții, fie că vorbim despre povestea noastră cu multe capitole, fie că vorbim despre poveștile altora. Ascultă, privește și zâmbește. Îți recomand.
Autor: Alexei Ivanov