Școala online este o provocare pentru mulți dintre copiii României. În Breasta, județul Dolj, niciun elev nu a primit tabletă din partea școlii. Georgeta este elevă și face orele de pe un telefon mobil, dar și acela primit din donație. Studiile arată că unu din doi copii face lecții doar pe telefon, potrivit Mediafax.

Luni, prima zi de școală online, a fost o provocare pentru Georgeta, elevă în clasa a treia, la Școala Generală din comuna Breasta, județul Dolj.

Eleva intră la ore online doar de pe un telefon, iar la ora de franceză și cea de sport nu a reușit să se conecteze.

Georgeta afirmă că: „Era mai bine să ne vedem direct cu domnii. Ne explicau ei mai bine. Aşa, pe online, nu prea înţelegem.”

Imposibilitatea fetiței de a participa în mod normal la orele online este resimțită prin ochii plini de lacrimi ai bunicii. Vichi este de câțiva ani ca o mamă și un tată în același timp, pentru Georgeta, deoarece părinții ei au plecat la muncă în Anglia, iar bunica simte acum că se pune o barieră între nepoata ei și educație.

Vichi Vlăduțu, bunica fetiței, afirmă că: „Nu-i permite telefonul, codul acela nu-i permite, nu poate să intre. Nu poate să intre deloc şi, practic, lipseşte.(…) E greu. Nu avem să-i oferim ceva mai bun.”

Oliver Vașcu, învățător la clasa a treia, spune că școala online e o provocare nu doar pentru cei 400 de elevi ai școlii din Breasta, ci și pentru cadrele didactice. Învățătorul afirmă că în prima zi a avut doar 18 elevi prezenți din cei 29 înscriși în clasă.

Oliver Vașcu, spune că: „Începând cu ora 4 şi până aseară la ora 10 am trimis în privat, fiecărui copil, cont, parolă de acces, create de mine.(…) Trebuie să plutim deasupra apei, în perioada aceasta. Adică, să nu uităm aproape tot ce am lucrat, să încercăm să ne menţinem măcar la nivelul la care am ajuns până acum.”

Potrivit Mediafax, miercuri vor ajunge 38 de tablete la elevii din Breasta, printr-un program european.

Totodată, sunt și copii norocoși. David Deaconu este în clasa a VII-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică. Acesta afirmă că orele online nu îl deranjează, fiind în permanență monitorizați și ajutați la teme.

„La începutul anului trecut, şcoala a înlocuit manualele cu tabletele, motiv pentru care trecerea de la şcoala fizică la cea online a fost un proces uşor. Suntem la zi cu materia predată tot timpul. Internetul destul de bun face interacţiunea dintre elev şi profesor mult mai simplă.”