Intervenţiile chirurgicale şi tratamentele pentru bolnavii cronici nu mai reprezintă o prioritate. Cei vizaţi sunt în special bolnavii de cancer, care nu primesc îngrijirea necesară decât în urma rezultatelor negative ale testului Covid-19. Daca rezultatul este pozitiv, cancerul nu mai este prioritar pentru medici.

Peste 200 de suceveni mor lunar din cauza acestei maladii. Medicii oncologi recomandă atenţia pacienţilor asupra testărilor care pot să prevină adevarate tragedii, dar pentru un set complet de analize trebuie să aştepţi trei-patru luni. În acest context, numărul lunar al deceselor provocate de cancer s-a dublat.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava precizează că numărul persoanelor cu afecţiuni cronice grave au făcut mai multe victime în prima jumătate a acestui an decât în aceeaşi perioadă din 2018, iar numărul de cazuri se află în creştere. Printre aceste afecţiuni se numără hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, insuficienţa renală cronică, diabetul zaharat, tulburările mintale, bolile pulmonare cronice obstructive, cordul pulmonar cronic, epilepsia, cancerul şi tuberculoza. Singurele afecţiuni al căror număr este în scădere sunt, conform statisticilor, ulcerul, ciroza şi hepatita cronică.

 

Autor: Daria Dumitru