educația sexuală
educația sexuală

Lumea secolului XXI este caracterizată, fără dar și poate, printr-o perioadă a contrastelor. În timp ce trăim o adevărată eră a tehnologiei în care suntem conectați în timp util la informații din toată lumea, o adolescentă de 14 ani din Rusia a născut acasă și a ascuns copilul în congelator de frica părinților. Ceea ce s-a întâmplat în Rusia nu este, din păcate, un caz particular. Dacă ar fi să ne uităm în mass-media, o bună parte dintre știrile expuse într-o zi prezintă cel puțin o situație asemănătoare. Statisticile însă sunt cu atât mai îngrijorătoare, cu cât, la nivel european, România are aproape un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană, sub 2% dintre acestea beneficiind de servicii publice de asistenţă socială, conform unei cercetări a organizaţiei Salvaţi Copiii.

Cine este vinovat?

Concret, nimeni. Este dificil să numești o persoană sau un factor pentru care încă ne mai lovim de problema mamelor minore și a părinților care refuză sau se tem să vorbească deschis cu copiii lor. În realitate, este vorba despre un cumul de factori care duc către aceste situații ce distrug atât viața unui adolescent prea puțin dezvoltat emoțional ca să înțeleagă trauma prin care trece, cât și cea a copilului născut de un alt copil.

Ar putea rezolva, oare, educația sexuală, problema mamelor minore?

Ne lovim în fiecare zi de termenul „educație” – la școală, pe stradă, în discuțiile cu prietenii, la televizor, în dezbaterile politice, devenind un termen atât de uzual încât aproape că și-a pierdut din importanță. Toate problemele unei societăți pornesc dintr-o mică sau mai mare lipsă de educație. Observăm cum Norvegia și țările nordice din Europa, cele care au dovedit că investirea în educație este cea mai bună investiție pe termen lung, se află în fruntea clasamentelor din perspectiva protecției oferite copiilor săi, potrivit unui comunicat al organizației Salvați Copiii.

Contrastiv, România se afla pe locul 51 din 176 de țări incluse în cercetare, în anul 2019. Pe lângă nașterile în rândul adolescentelor, printre aspectele care s-au luat în calcul privind siguranța copiilor, se mai numără neparticiparea la educație, căsătoriile timpurii, rata mortalității sub vârsta de 5 ani, etc.

Răspunsul la această întrebare este, cu siguranță, că da – educația sexuală ar rezolva problema mamelor minore, și mai mult decât atât, ar stopa creșterea numărului tinerilor care contactează boli cu transmitere sexuală. Citând un alt comunicat al organizației Salvați Copiii privind analiza situației gravidelor, mamelor și copiilor din mediul rural, din 24 aprilie 2018, „cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature”, iar „șase din zece mame adolescente nu au avut niciodată acces la informații privind sănătatea reproducerii sau educației sexuale, iar șapte din zece nu au beneficiat niciodată de planificare familială”.

Între timp, este posibil ca aceste statistici să fie mai îngrijorătoare, având în vedere faptul că încă nu se predă această materie în școli. Urmările introducerii educației sexuale ca materie obligatorie în unitățile de învățământ pot fi anticipate urmărind locurile fruntașe ale statelor nordice privind numărul mic al mamelor sub vârsta de 18 ani.

Sunt de judecat părinții care nu le vorbesc copiilor despre educația sexuală?

Părinții sunt, fără îndoială, cei mai apropiați de copii; ei le insuflă educația și îi pregătesc pentru societate. În lipsa unei educații potrivite a părinților,  este greu de crezut că aceștia sunt capabili să formeze tineri cu adevărat informați și pregătiți pentru viață. Copiii devin astfel victime ale unei educații precare, dar, la rândul lor, părinții sunt victime ale neajunsurilor și sărăciei. Vedem un cerc închis în care este greu de găsit sursa răului care continuă, din generație în generație, să facă pagube.

Așadar, putem judeca părinții care nu le vorbesc copiilor despre educația sexuală? Nu putem să o facem în condițiile în care nici ei nu cunosc aceste informații, ci putem să-i ajutăm. În schimb, pe cei care consideră că discuția deschisă pe acest subiect îi influențează pe copii să își înceapă viața sexuală la o vârsta fragedă, de asemenea, îi putem ajuta. Observăm, așa cum este cazul adolescentei de 14 ani din Rusia, că tinerilor le este teamă să dezvolte teme considerate tabu cu părinții lor, lucru ce duce la consecințe foarte grave. Pentru a nu-i supăra, ajung să acționeze într-un mod nefiresc vârstei lor, rămânând traumatizați toată viața.

Ce putem face concret fiecare dintre noi pentru a ajuta ca fenomenul să se diminueze

Deși puterea noastră, ca oameni fără funcții sau influență politică, este limitată, există, desigur, câteva lucruri pe care le putem face pentru a salva o tânără sub 18 ani de la experiența unei sarcini.

1. Putem să ne folosim rețelele de socializare atrăgând atenția asupra acestui fenomen și încurajând metodele contraceptive, menționând, de asemenea, riscurile nefolosirii lor. Având în vedere faptul că tinerii își petrec majoritatea timpului pe aceste platforme, este mai favorabil să asimileze aceste informații așa, decât dacă primesc o simplă broșură, de exemplu. Un canal de youtube foarte util privind acest subiect este SEXUL vs BARZA.

2. Ar putea suna ca un clișeu sau ca o metodă care nu ar funcționa, însă ar putea face minuni: discuțiile deschise cu membrii familiei sau cu prietenii despre acest subiect ar putea schimba perspectiva unui om; acel om ar putea discuta cu un altul și, astfel, s-ar crea un lanț al cunoașterii.

Știrile asemănătoare celei din Rusia nu vor dispărea prea curând pentru că fenomenul mamelor minore este în continuă creștere în lipsa unei implicări active, însă este de datoria noastră să milităm pentru a schimba realități ce devin, cu timpul, normale.

Autor: Violeta Potîrniche