Daniel Ionașcu, președintele PPUSL, surprins într-un moment electoral, tocmai lângă mormântul voievodului Ștefan cel Mare din biserica Mănăstrii Putna. Videoclipul a fost publicat pe rețeaua de socializare Facebook, reprezentând momentul în care politicianul își anunță candidatura pentru o funcţie de parlamentar, pe lista Partidului Puterii Umaniste (social – liberal) în judeţul Suceava.

Candidat pentru o funcție de parlamentar în județul Suceava, Daniel Ionașcu, a înregistrat un spot electoral tocmai în biserica Mănăstrii Putna, lângă mormântul voievodului Ștefan cel Mare.

„De aici, de la mormântul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, Domnul Moldovei, am înţeles să trag clopotul deşteptării noastre naţionale”, spune Daniel Ionaşcu în clipul video.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuţilor a explicat într-un răspuns acordat presei locale că Biserica nu are voie să intervină în campania electorală.

„În conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local. […]”, transmite ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

„Sfântul Sinod reaminteşte faptul că Biserica Ortodoxă Română nu susţine vreun partid politic sau vreo ideologie politică, însă îndeamnă pe toţi cetăţenii să-i aleagă pe acei candidaţi care arată credinţă în Dumnezeu şi responsabilitate faţă de comunitate, apără şi susţin demnitatea vieţii umane, a familiei tradiţionale şi promovează educaţia şcolară integrală care îmbină cunoaşterea intelectuală cu formarea morală şi spirituală”, a transmis ierarhul.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a declarat că îi va cere candidatului să retragă clipul video înregistrat în biserică, de pe rețelele de socializare.

„Mănăstirea Putna a respectat şi respectă pe deplin hotărârea menţionată şi nu este implicată în niciun fel în nicio campanie electorală. Domnul Daniel Ionaşcu va fi înştiinţat că nu poate folosi în scop electoral imagini cu mănăstirea”, transmite sursa citată.