În județul Alba se găsește comuna Rimetea care este considerată a fi una dintre cele mai frumoase din România, acolo unde se spune că soarele răsare de două ori. De asemenea, pe timp de pandemie este și printre cele mai căutate locații turistice din România.

Așezată la poalele Munților Trascău, te cucerește prin frumusețea ulițelor cochete ale satului, prin unicitatea caselor cu fațade albe, obloane verzi şi muşcate roşii, aşezate cu grijă la ferestre, chiar şi acum, în plină toamnă.

Pentru cei care își doresc drumeții, relaxare în hamac sau adrenalina dată de zborul cu parapanta, Rimetea este locul potrivit.

Rimetea, asemănător cu unele sate din Elveția, a trecut printr-un incendiu în urmă cu un secol și jumătate. Atunci casele din centrul comunei au fost distruse, dar locul a renăscut și localnicii le-au reconstruit. Chiar și acum casele se păstrează în forma lor originală.

Anual, proprietarii caselor din Rimetea primesc fonduri din Budapesta pentru reîmprospătarea fațadelor caselor și pentru a menține construcția caselor vechi de aproape 200 de ani.

Angela Lassel, custodele muzeului, afirmă că: „Localitatea noastră este o bijuterie, satul este un sat european, este în patrimoniul european din 1999 şi din 1996 a început protecţia acestor case. Casele s-au considerat case monumente, ceea ce înseamnă că nu este voie să se schimbe faţada caselor deloc.”

Pentru cei pasionați de sporturile extreme, zona este ideală ca să plutești la peste 2.000 de metri altitudine și să admiri crestele Pietrei Secuiului.

Aurelian, turist din Cluj, declară pentru Pro TV: „E zona noastră preferată de zbor cu parapanta, este un micro-climat prielnic zborului cu parapanta şi e plăcut pentru toţi zburătorii din România. Pentru cine vine în Transilvania şi vrea să zboare cu parapanta, Rimetea e locul cel mai bun şi mai frumos. Eşti liber, eşti doar tu cu natura.”

Incze Zsuzsa, proprietar pensiune: „Drumeţiile sunt una din principalele atracţii pentru care vin turiştii se poate urcă pe Piatra Secuiului.”

Piatra Secuiului — un perete stâncos spectaculos, are o înălțime de peste 1.100 de metri și seamănă cu un uriaș culcat.

Mioara, turistă din Timișoara pentru Pro TV: „Am ajuns odată cu pandemia să vin mai des la Rimetea la căţărat. Mi se pare foarte ofertantă pentru că poţi să faci drumeţii, iar mâncarea tradiţională şi cazarea e foarte faina. Poţi să stai la oameni acasă.”

Multe alte atracții turistice pot fi vizitate. Una dintre acestea este conacul de la Colțești construit acum 13 ani în formatul conacelor boierești din secolul al XVIII-lea. În plus, nu departe de Colțești se află ruinele cetății cu același nume care ascund o istorie bogată.

Cristian Ciobatarescu, ghid turistic: „A fost fondată şi construită în 1296 în urma invaziei tătare din 1241 de contele Thorotzkay de Trascaui.”

Toată zona este înconjurată de peste 60 de pensiuni care le oferă turiștilor cazare. Majoritatea păstrează autenticitatea, tradiția și unicitatea locului, iar oaspeții sunt primiți de către gazde în orice anotimp al anului.