În următorii 30 de ani, o mare parte din teritoriul României (peste 40%) ar putea deveni o stepă aridă.

Conform reprezentanților Greenpeace, dispariția pădurilor și a covorului verde din zonele de câmpie amenință siguranța națională, iar 11 milioane de locuitori ai țării sunt în pericol.

Modelările climatologilor indică faptul că peste 11 milioane de cetățeni români vor avea de suferit din cauza creșterii temperaturilor, reducerea rezervelor de apă și deșertificare. Seceta se va instala rapid, devenind noul “normal”.

Administraţia de Meteorologie a emis în vara anului 2020 cele mai multe coduri roșii din istoria meteorologiei și anume 132. Tocmai din această cauză este nevoie de o rețea forestieră națională care să protejeze comunitățile cele mai vulnerabile și terenurile.

Conform Greenpeace, România a avut o rețea de sute de mii de hectare de păduri și coridoare forestiere în sudul și sud-estul țării, parte dintr-un plan de protecție împotriva secetei. Începând cu 1960, acestea au fost defrișate. În anii ’90 au fost distruse până și sistemele de irigații, iar pâlcurile de arbori care mai protejau câmpurile au ajuns lemn de foc. Anual dispar 20 de milioane de metri cubi de lemn fără urmă, inclusiv din zonele de câmpie, acestea fiind cele mai afectate de deforestare.

„Schimbările climatice sunt deja aici. În lipsa pădurilor, întreaga zonă de câmpie a României, Grânarul Europei, se usucă rapid. 11 milioane de români sunt direct afectaţi. Doar în ultimul deceniu, România a plătit despăgubiri de 330 de milioane de euro fermierilor afectaţi de secetă, cât să înconjurăm planeta pe la Ecuator cu perdele forestiere”, a declarat reprezentantul Greenpeace România, Ciprian Găluşcă.

România are o urgentă nevoie de pădure în zonele de câmpie pentru a se putea stopa eroziunea solului și pentru asigurarea hranei populației.

Greenpeace România lansează “Bariera Verde”, o campanie pentru replantare de păduri, mai ales în zonele de câmpie.