Duminică, în a patra zi de proteste, după ce o lege care permitea avortul în cazul defectelor congenitale ale fătului a fost declarată neconstituţională, protestatarii pro-avort au întrerupt oficierea liturghiei în orașul Poznan.

Au fost chemate forțele de ordine la respectiva biserică Catolică după ce un grup de manifestanți, majoritatea femei, au blocat accesul credincioșilor la slujbă, așezându-se pe jos la intrarea în biserică.

Proteste, în contextul unei legislaţii care face aproape imposibilă întreruperea unei sarcini, au loc în toată Polonia în ciuda restricţiilor de adunare din cauza pandemiei de COVID-19.

În fața altarului, femeile au afișat bannere pro-avort și au scandat „Ne-am săturat”.

Până la sosirea forțelor de ordine, preoții au fost nevoiți să oprească liturghia.

De asemenea, au avut loc proteste și în fața catedralei din Cracovia, unde protestatarii au cerut separarea bisericii de stat. „Sunt aici pentru că mă supără faptul că, într-o ţară laică, biserica îmi decide drepturile şi îmi spune ce îmi este permis să fac şi ce nu.”, spune o femeie de 26 de ani.

Potrivit unor surse, femeile poloneze nu mai pot întrerupe o sarcină decât în cazuri extreme precum incest, viol sau dacă viața femeii e pusă în pericol.

De la anunțul deciziei Curții Constituționale, mii de femei au protestat în toată țara.