Ziua Armatei Române
Ziua Armatei Române

Data de 25 Octombrie marchează în fiecare an Ziua Armatei Române, ziua în care Armata Română ne dovedește menirea ei. Data de 25 octombrie a devenit simbolul eroilor neamului românesc și a curajului dovedit de aceștia. Această zi marchează cinstea pe care o purtăm pentru sacrificul și faptele pline de eroism ale oștirii române.

La data de 25 octombrie 1944, Armata Română eliberează orașul Carei de sub ocupația străină. 

De-a lungul timpului, armata română a luptat pentru eliberarea Ardealului de sub ocupația altor state, iar anul 1944 marchează faptul că toate sacrificiile făcute de-a lungul timpului au meritat. Militarii conduși de generalul Dăscălescu, alături de generalul Atanasiu au luptat vitejește la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Oarba de Mureș, Păuliș, Turda, Cluj Napoca, Oradea, Satu Mare și Carei.

Odată cu eliberarea României de sub suzeranitatea străinilor, Armata Română a participat la eliberarea Ungariei. Aceasta s-a alăturat acțiunilor militare desfășurate pentru eliberarea orașelor Debrețin, Nyiregyhaza și Budapesta. Armata Română a jucat un rol important în eliberarea orașului Miskolc și în cucerirea munților Hegyalya, Bukk și Matra. În urma acestor lupte au fost eliberate 14 orașe mari și 1.224 comune, dar pierderile au însumat 42.000 de ostași.

Armata Română a luptat alături de armata sovietică în perioada 18 decembrie 1944-12 mai 1945 în Cehoslovacia. Dintr-un efectiv de 248.450 de militari români, 67.495 au căzut la datorie. Aceștia au înfruntat inamicul la Mistelbach, Zisterdorf, Poysdorf și au eliberat 200.000 km pătrați de sub ocupație străină (3.821 de localități, dintre care 53 de orașe mari).

De la începuturile înfințării Armatei Române (1830) și până în anul 1951, aceasta nu a avut o zi calendaristică consemnată pentru a fi sărbătorită. Astfel, armata participa anual la manifestările de Ziua Înălțării Domnului (Ziua Eroilor Primului Război Mondial) și Ziua Națională a Regatului României (10 mai). Dacă nu exista Ziua Armatei Române, soldații sărbătoreau diferite categorii de forțe armate, diferite genuri de arme. Marile unități militare sărbătoreau această zi odată cu ocazia praznicului propriilor patroni spirituali (exemplu : Sfântul Gheorghe).

În anul 1959, prin Decretul nr.381/01.10.1959, Ziua Forțelor Armate este mutată pe data de 25 octombrie. Aceasta marchează reîntregirea României, stabilirea granițelor de Vest ale statului român și anularea, de facto, a prevederilor Dictatului de la Viena.

Rolul Transilvaniei

Toate aceste fapte ne dovedesc că Ziua Armatei Române a fost mereu legată de Transilvania. Armata Română a vizat mereu îndeplinirea idealurilor naționale: unitate, independență, suveranitate, integritate teritorială. România nu a fost niciodată un stat cu dorințe de extindere, de cucerire, ci de unire a tuturor românilor sub același nume. 25 octombrie reprezintă ziua în care Armata Română și-a îndeplinit menirea. Această zi va rămâne pentru totdeauna întipărită în sufletele românilor.

Ziua Armatei Române este Ziua Soldatului! Sărbătorile sunt pentru oameni, iar soldatul are astăzi parte de onorurile, aprecierea și iubirea întregului popor. La mulți ani Armatei Române!