În acest weekend România va trece la ora de iarnă. Ce presupune asta? Sistemul orei de iarnă și de vară, care încă este în vigoare, presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor atât primăvara cât și toamna. Ora standard fiind considerată ora de iarnă.

Ora de vară a fost introdusă pentru ca oamenii să poată beneficia o perioadă mai lungă de timp de lumina naturală a soarelui și a fost avantajoasă pe vremuri pentru cei care lucrau în agricultură. Țările europene au adoptat acest sistem în secolul XIX, pentru a reuși să se economisească energie.

La ora de vară, ceasul se dă cu o oră înainte, astfel ora 3:00 devine ora 4:00, pe când la ora de iarnă, operațiunea e inversă, astfel ora 4:00 devine ora 3:00.

În anul 2020, trecerea la ora de iarnă se va face în ultimul weekend din octombrie, mai precis în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00. Astfel, ziua de 25 octombrie este considerată cea mai lungă zi din an.

Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei, dar procesul a fost amânat pentru anul 2021.

Cu toate că propunerea de renunțare la schimbarea orei ar fi trebuit să între în vigoare încă din anul 2019, datorită faptului că unele țări s-au opus, termenul a fost amânat pentru anul 2021 când statele vor decide ora la care să rămână. Astfel, statele care decid să rămână la ora de vară ar urma să facă ultima modificare în ultima duminică din martie 2021, iar statele care vor decide să rămână la ora de iarnă vor urma să facă modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

Totuși, decizia finală o va decide Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European. Astfel, cele două instituții vor trebui să ajungă la un acord înainte ca propunerea să fie pusă în practică.