În Maramureș sunt opt localități în scenariul roșu din cauza cazurilor de Coronavirus, dar tot aici sunt și două localități care, până acum, nu au fost atinse deloc de acest virus. De la începutul pandemiei și până astăzi nu a fost înregistrat niciun caz.

Este vorba despre localitatea Ariniș, unde până acum oamenii au auzit de Coronavirus numai de la televizor. De când a început pandemia, localnicii ies afară din gospodării numai la nevoie.

Dacă stați să urmăriți, lumea nu circulă. Merge dimineața la cumpărături, dar nu vedeți într-o oră trei persoane pe drum. Asta-i secretul. Regula numărul 1: ne-au spus de la început că e pandemie, că e stare de urgență, și respectăm!”, a declarat o localnică.

Noi și acasă o purtăm. Avem o locuință undeva mai izolat de comună, dar ne protejăm”, afirmă un alt locuitor al Arinișului pentru Digi24.

Localitatea este formată din aproximativ 1300 de localnici și cu toate că nu este o localitate prea mare, autoritățile au luat virusul în serios, iar oamenii au devenit foarte prudenți.

La început am fost sceptic și eu legat de acest virus, dar mi-am dat seama că nu-i glumă. Prin ianuarie-februarie, având și o discuție cu fiica mea care e medic pneuomolog, mi-a dat niște detalii și am priceput că nu ne jucăm cu acest virus. Am început cu măsuri, zic eu, destul de stricte, severe”, a adăugat primarul comunei.

Oamenii satului au renunțat la concedii vara aceasta, pentru binele întregii comunități.

Au renunțat, au zis: mai bine stăm acasă decât să ne îmbolnăvim noi, îmbolnăvim copiii. Au renunțat, poate că la anul o să avem noroc, scăpăm, și o să mergem atunci”, a mai precizat primarul Gheorghe Mureșan.

S-au impus reguli stricte, iar problemele de rezolvat cu primăria se rezolvă prin telefon sau e-mail. Virusul a ocolit localitatea Ariniș, deoarece oamenii sunt conștienți de gravitatea virusului și au respectat regulile de combatere a acestuia.